Acasă Cultura La sfârșit de stagiune, artiștii de la Teatrul „Merlin” câștigă trei premii...

La sfârșit de stagiune, artiștii de la Teatrul „Merlin” câștigă trei premii în Muntenegru

DISTRIBUIȚI

„Se pare că lucrurile mici devin mari” – este deviza sub care au jucat la Kotor, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii, ediția 30, trupe de teatru din Muntenegru, țara gazdă,  Serbia, Islanda, Slovenia, Spania, Croația și România.

Într-o atmosferă estivală, pe scena instalată în aer liber, chiar la poalele munților, în vechiul oraș medieval atât de pitoresc care face parte din patrimoniul cultural UNESCO, spectacolul timișorenilor, Pantofii Roșii, a ținut publicul încă din primele minute, locurile din amfiteatru fiind ocupate de foarte mulți copii care au ales să petreacă o seară la teatru.

Spectacolul foarte bun, profesionalismul, energia și entuziasmul trupei de la „Merlin” a făcut ca juriul festivalului să considere că Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”  merită să fie recompensat cu trei premii pentru: Cea mai bună coregrafie- Bacző Tünde, Cea mai bună muzică- Cári Tibor și Cea mai bună interpretare colectivă. Din distribuția spectacolului a cărui interpretare colectivă e de nota zece fac parte actorii: Patricia Gavril, Magyari Etelka, Cristi Brătoiu, Mădălina Ghițescu Petre, Raul Lăzărescu, Lucian Matei și Laurențiu Pleșa.

Faptul că Pantofii Roșii are parte și de recunoaștere internațională, după succesul în țară, nu poate decât să ne bucure, dovedind, dacă mai era cazul, că artiști valoroși care simt și gândesc în același fel sau se completează în mod fericit nu pot decât să creeze ceva cu adevărat memorabil.

PANTOFII ROȘII

Anul premierei: 2017

Concept artistic: Baczó Tünde după H. Ch. Andersen

Regie artistică și coregrafie: Baczó Tünde

Scenografie: Bajko Attila

Costume: Cristina Milea

Muzică: Cari Tibor

Texte cântece: Geanina Jinaru-Doboș

Durată spectacol: 70 min.

Vârsta recomandată : 14+

Distribuţie: Patricia Gavril, Magyari Etelka, Cristi Brătoiu, Mădălina Ghițescu Petre, Raul Lăzărescu, Lucian Matei, Laurențiu Pleșa

Prezentare

„Lumea suprarealistă creată de Andersen în această poveste m-a motivat să abordez o temă strâns legată de tinerețe, actuală azi, la fel cum a fost în vremea scriitorului danez. Vanitatea și egocentrismul reprezintă o problemă pentru copiii de astăzi. Într-o societate obsedată de aparențe, elevii ajung în mod aproape natural să fie interesați de înfățișarea lor și de nimic altceva. Școala devine mai degrabă un podium de modă, decât un loc unde ei beneficiază de un dar prețios, educația. Concurența sănătoasă, care motivează copiii, a dispărut, fiind înlocuită de o rivalitate neconstructivă, al cărei motor este egocentrismul. Aceasta creează adesea situații de netolerat. Suntem martorii unui proces de deformare și, cu spectacolul de teatru-dans „Pantofii roșii”, simt nevoia să semnalizez acest lucru copiilor, părinților și profesorilor.

Limbajul dansului, ca o prelungire firească a universului suprareal creat de Andersen, mă ajută să trag un semnal de alarmă, fără a arăta cu degetul vinovații, pentru că menirea teatrului este alta. Soluția trebuie să o găsească fiecare dintre noi, așa cum Carina însăși a găsit-o în această poveste.”   Baczó Tünde

Comentarii

comentarii