Acasă Actualitate La Timișoara debutează Festivalul Luminii, cu spectacole de lumini, video mapping și...

La Timișoara debutează Festivalul Luminii, cu spectacole de lumini, video mapping și instalații artistice new media

DISTRIBUIȚI

Timp de cinci zile, de joi, timișenii se pot bucura de Festivalul Luminii, un spectacol unic cu lasere, video mapping și instalații artistice new media, o adevărată deschidere pentru TM 2023 în calendarul pus la punct de Consiliul județean Timiș, pentru anul în care Timișoara e în centrul Europei.

Evenimentul face parte din Programul Cultural al Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și pune zona centrală a orașului într-o lumină nemaivăzută, cu instalații artistice new media, proiecții și mapping, dar și alte elemente interactive pe care trecătorii le pot experimenta pe traseul care duce de la Bastionul Maria Theresia spre Piața Unirii, Muzeul Național de Artă.

În fiecare seară, între orele 18:00 – 20:00, video mapping-ul interactiv al artiștilor Mindscape Studio va evidenția detaliile arhitecturale ale Muzeului Național de Artă Timișoara. De aici, Festival of Lights invită timișorenii într-o călătorie experimentală plină de lumină pe un traseu către Bastionul Maria Theresia, unde pot fi admirate cele mai spectaculoase lucrări new art media din Europa.

Una dintre acestea este Microcosmos – un fragment din Univers, lucrare ce a fost prezentată la cele mai mare festivaluri din Europa de către artiștii francezi Ygreq Interactive.

WITHIN, instalația realizată de artista timișoreană Elena Aronoaie – Adorian propune o perspectivă rotatorie în jurul subiectului principal: lumina interioară. Fiecare spectator care se poziționează între instalație și un plan, fie el zidul unei clădiri sau pavajul străzilor, devine parte integrantă a poveștii.

Cunoscutul artist Silviu Ciora va avea două instalații în cadrul Festivalului Luminii de la Timişoara. Glimpse – Instalația ne amintește de acel copil naiv, dornic a se juca mereu, condus de curiozitatea și dorința de a afla mai multe, și lucrarea „Out of Balance”.

„Sensurile acestor povești vor fi descoperite și interpretate de fiecare în parte. Tot ce trebuie să faceți este să vă lăsați purtați de lumină pe întregul traseu propus”, spun organizatorii Festival of Lights.

Bastionul Maria Theresia va fi atracția principală chiar în noaptea dintre ani, cu cele mai inedite jocuri de artificii și spectacole de lumini ce au fost vreodată văzute la Timișoara. Publicul va putea urmări un show senzațional produs de olandezii de la Directed Shows, aceeași care au produs cele mai inedite momente de la festivalurile internaționale de renume, precum și la Untold și Neversea.

La trecerea dintre ani, iubitorii de muzică techno au ocazia să danseze pe ritmul dat de artistul spaniol Danny Avila. Clasat pe locul #36 în „Top 100” DJ Mag, acesta este recunoscut ca fiind unul din cei mai talentați DJ producers din lume. Petrecerea nu se termină, ci continuă și în 1 ianuarie, când timișorenii vor cânta și dansa pe muzica DIRTY NANO, JOHN TREND și JAY KO.

Accesul este GRATUIT. Toate detaliile evenimentului le găsiți pe pagina www.festivaloflights.ro.

Comentarii

comentarii