Acasă Actualitate La un pas de epidemie de gripă: Peste 600 de timișeni au...

La un pas de epidemie de gripă: Peste 600 de timișeni au ajuns la Urgențe

3495
DISTRIBUIȚI

Gripa și răcelile de sezon fac ravagii și i-au pus pe jar pe medicii din Timișoara, dar și pe cetățeni. Numai în ultimele trei zile la Serviciul de Urgențe de la Spitalului Județean au venit 600 de pacienți cu diferite simptome cauzate de infecțiile respiratorii.

Conform raportărilor INSP, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat, în țară. În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

“Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:

consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical. Continuarea vaccinării antigripaleÎn funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea  este vaccinarea.

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziționării de noi vaccinuri.

Comentarii

comentarii