Acasă Editorial La un pas de o greșeală uriașă: CJT a retras un proiect...

La un pas de o greșeală uriașă: CJT a retras un proiect ce putea ridica Timișoara în picioare!

DISTRIBUIȚI

Mare mi-a fost mirarea să aflu, la fel ca sute de mii de timișoreni care se informează, că un domn, un anumit ”domn” din Consiliul Județean Timiș, urma să propună în ședința de azi, 26 mai 2021, un proiect de hotărâre mai mult decât aberant: transformarea Bastionului Cetății în spațiu pentru CLUBURI și BARURI.

În primul rând, acest demers îl găsește pe domnul Alin Nica, președintele CJT, într-o misiune europeană, în altă țară. În al doilea rând, conform legilor României, dar și ale Europei, NU se pot face baruri și cluburi, cu program de noapte, în mijlocul orașelor. NU. Ele se fac în afara orașelor. Cred că acest domn, priceput mai mult la prețurile terenurilor, decât la ”prețul moral” al conducerii unui oraș sau județ, nu a citit legislația. Jumătatea Bastionului, refăcută cu fonduri europene, are destinație clară: spații culturale, galerii, mai ales că ne pregătim pentru anul 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Cealaltă jumătate, aflată în administrarea Primăriei Timișoara, va fi, desigur, dedicată tot domeniului cultural, asta neexcluzând cafenele, cofetării, care nu sunt cluburi. Mafia cluburilor din oraș, cunoscută și ea, a făcut un mare rău orașului Timișoara. Ani de zile, în perioada în care Nicolae Robu a fost primar, un sfert din oraș nu adormit, noaptea, la fiecare sfârșit de săptămână. Unul din motivele pentru care Robu a pierdut alegerile a fost și campania împotriva acestui abuz, făcut prin încălcarea legislației naționale și europene, când de pe Bega, apoi din Piața Unirii, răcneau tobele și bașii unor demențe sonore, cu pretenția de a fi muzică! Domnul Ovidiu Drăgănescu (PNL), actual subprefect, a fost una dintre victimele abuzului fonic, al terorii, patronată de fostul director al Poliției Locale, Dorel Cojan, care nu apăra cetățenii, ci pe proprietarii cluburilor. Ei erau prietenii lui Alin Popoviciu și Ionuț Naslău, foștii ”băieți de casă” ai fostului edil, care acum nu mai sunt capabili să iasă în lume, pentru că lumea îi hulește.

Revenind la subiect, programul ”barurilor și cluburilor” din Bastion urma să fie… până la ora cinci, în zori! ”Doamne, ferește-ne de pierderea minților!”, așa se ruga bunica mea, și abia târziu am înțeles profund sensul cuvintelor sale. Pierderea minților, în cazul unei hotărâri aberante, ar fi însemnat un șir de plângeri penale, făcute de un grup numeros de timișoreni, format din lideri de opinie, reprezentați ai unor ONG-uri și nu numai, ar fi însemnat niște acțiuni de advocacy și multă campanie mediatică, ce ar fi dus, ca într-o țară civilizată, la niște urmări. Cetățenii care au suferit din cauza poluării fonice, care știu că nu poate fi depășită limita de 50 decibeli, lege promulgată de președintele Iohannis în 2019, sunt foarte bine documentați, știu exact ce au de făcut. Eu, la rândul meu, ca jurnalist, în slujba cetățeanului și nu a intereselor meschine, mă simt atașată de suferința lor (care a fost și a mea) și mai știu cum Poliția Locală îi sfida pe cei care sunau noaptea, implorând ajutorul. Acum, asta nu se va întâmpla! Jandarmeria are linia ei, aplică legea, iar ”cântatul cocoșului” până în zori, în centrele orașelor, este INTERZIS de LEGE!

Ne apără legea, nu ne îndoim, ca cetățeni, de asta, iar cei cu imaginația bolnavă să stea acasă sau în firmele lor, nu în administrația publică, ce înseamnă mult mai mult: obligația de a servi cetățeanul, nu grupurile de interese!

Proiectul aberant a fost retras la timp, timișorenii speră ca spațiul Bastonului să fie parte din eleganța și istoria Timișoarei, nu parte din aranjamentele meschine ale unui… imberb din administrația publică.

Comentarii

comentarii