Acasă Cultura La UVT, Cultura este Capitală! Premierea câștigătorilor concursului de traducere din poezia hispanică

La UVT, Cultura este Capitală! Premierea câștigătorilor concursului de traducere din poezia hispanică

376
DISTRIBUIȚI

„La UVT, Cultura este Capitală!” Ziua de premiere, de luni 27 septembrie 2021, a concursului de traducere a trei poeme de limbă spaniolă, de autori spanioli, mexicani și peruani a fost un moment care s-a încadrat perfect în deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara.

UVT a organizat un concurs de traducere de poezie de limbă spaniolă (Spania, Mexic, Peru).

Cu acest prilej, dr. Adrian Bădescu, consulul onorific al Mexicului la Timișoara a subliniat metaforic: ”Literatura ne condamnă la visare. Literatura germinează vise, zămislește concepte, naște speranțe, deschide cărări, unește continente, creează civilizații. Literatura ne îndrăgostește și ne dezvrăjește. Mai mult decât orice, literatura e umanitate! Natura umană în forma sa cea mai rafinată.

Descoperim romantismul pur, profund, matur și etern la o cină târzie, în doi, pe țărmul Caraibelor, recitând ființei iubite, la lumina lumânărilor, un vers din Octavio Paz…”

Și chiar Octavio Paz, poetul mexican, laureat Nobel, a fost într-o dispută permanentă cu Roberto Bolaño, un alt poet celebru de limbă spaniolă, din Chile, nu putem să să nu vibrăm la cuvintele lui Bolaño, ”Literatura nu e niciodată inocentă!”

Felicitari inițiativei consulatului onorific al Spaniei la Timișoara și a susținerii primite din partea UVT și a consulatelor Mexicului și Peru – este mesajul medicului Bădescu.

 

Comentarii

comentarii