Acasă Eveniment La vânătoare de gunoaie cu GPS-ul

La vânătoare de gunoaie cu GPS-ul

DISTRIBUIȚI

Let’s do it Romania!
După ce gunoaiele au fost cartate, în 25 septembrie va avea loc strângerea lor
Gunoaiele ne asupresc. Cum ieşi puţin la iarbă verde, dai cu nasul de gunoaie. Gunoaiele sunt prezente pe câmp, indiferent unde pui degetul pe hartă. Fie sunt lăsate de petrecăreţii zilelor cu soare la iarbă verde, fie sunt lăsate de cei care-şi renovează apartamentul şi îi doare mâna să care molozul rezultat în locurile unde se primesc aceste deşeuri. În orice caz, gunoaie sunt peste tot şi pătează groaznic natura. Pe iarba verde şi falnică, poţi vedea din loc în loc mormane de gunoaie. Acum, prin jurul Timişoarei, în ceea ce priveşte unele ieşiri din oraşul de pe Bega, nu sunt atât de multe ca de obicei. Sunt, totuşi, grămezi de moloz, o canapea obosită ascunsă bine după un tufiş sau resturi de mobilier şi tot felul de prostii aşezate într-un munte din care se scurg unele gunoaie ca dintr-un vulcan. Şi adevăru-i că din goana maşinii nu se văd multe. Trebuie să calci iarba cu piciorul pentru a vedea gunoiul şi cum stă el “rege” pe iarba verde. Pentru a afla unde sunt aceste gunoaie în judeţul Timiş, proiectul “Let’s do it Romania!” a trecut la fapte şi, la sfârşitul săptămânii ce tocmai a trecut, a declanşat acţiunea de cartare a gunoaielor din cel mai vestic judeţ al ţării. Practic, voluntarii (pentru că acest proiect se bazează pe voluntariat) au mers cu GPS-ul în mână şi au notat coordonatele gunoaielor din Timiş pe diferite trasee. Asta pentru ca într-o singură zi – 25 septembrie – aceaste gunoaie să fie strânse în toată ţara (pentru că este un proiect la nivel naţional).

Voluntarii au fost pe mai multe trasee
Cartarea a presupus inventarierea mormanelor de gunoi din afara localităţilor, pe coordonate GPS,  pentru a eficientiza activitatea din ziua curăţeniei. “Mormanele de gunoi sunt deşeurile aruncate de cetăţeni (fie ei localnici sau turişti) în natură, în zonele din afara localităţilor. Gropile de gunoi ilegale vor fi cartate şi semnalate autorităţiilor, fără a fi însă curăţate în aceasta etapă. Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă. Acţiunea de curăţare va avea lor în 25 septembrie, la nivelul întregii ţări, iar atunci numărul voluntarilor implicaţi va fi mult mai mare”, transmite Radu Rusu, coordonator Timiş Let’s Do It Romania! Voluntarii au ieşit, duminică, pentru a carta gunoaiele din judeţ. Toţi, cu diferite trasee în mână, au mers prin judeţ, pentru a găsi locurile unde gunoaiele asupresc natura şi pentru a nota aceste locuri într-jun tabel cu coordonmatele GPS exacte.

Voluntari de peste tot
Ideea Let’s Do It Romania! a fost preluată din Estonia, unde, în 3 Mai 2008, aproape 50.000 de voluntari au curăţat peste 10.000 de tone de gunoaie aruncate ilegal în natură. Recordul de implicare a voluntarilor îl deţine până acum Slovenia, care a reuşit să implice în ziua curăţeniei 246.000 de voluntari, adică aproximativ 12 la sută din populaţia ţării. În Timişoara şi judeţ s-au înscris voluntari, dar încă mai este loc. Printre voluntarii implicaţi în această acţiune de cartare în judeţul Timiş au fost şi câţiva profesori de la Liceul Teoretic IRIS, care au vrut să înveţe din această acţiune de voluntariat, pentru a avea ce împărtăşi mai departe elevilor. Au fost mulţi voluntari din Timiş, din diferite medii sociale, oameni care vor să se implice şi oameni care au fost de acord să-şi sacrifice duminica pentru a face voluntariat şi pentru a căuta gunoaie. Oameni care au în sânge spiritul voluntariatului (sau care acum îl descoperă) indiferent de poziţia socială, banii din buzunar, hainele de pe ei sau programul de lucru. Oameni care şi-au găsit timp să lupte cu gunoaiele. Iar pe 25 septembrie victoria va fi una totală, a voluntarilor care au pornit revoluţia împotriva gunoaielor….

Comentarii

comentarii