Acasă Actualitate ”Lăbuța roșie” se pregătește să părăsească terasa Bastionului Theresia

”Lăbuța roșie” se pregătește să părăsească terasa Bastionului Theresia

DISTRIBUIȚI

Plenul Consiliului Județean Timiș a devenit forum de discuții în domeniul cultural. Consilierul județean PSD, Ioan Sorincău, s-a interesat de soarta uneia dintre cele mai controversate lucrări de artă amplasată în Timișoara în ultima perioadă, ”Palma roșie”, realizată de artistul Bogdan Rață. Aceasta a fost montată pe terasa Bastionului Theresia, unde stă de două luni.

Acum, la o bună vreme de la momentul amplasării, aleșii locali au devenit interesați de proiectul artistic..

„Cum a fost amplasată «lăbuța» aia roșie pe clădirea bastionului, care a fost reabilitată pe fonduri europene și se pune în pericol integritatea unui mijloc fix de patrimoniu?. Avem aviz de la Direcția de Cultură? Știu că în precedentul mandat CJ voia să pună pe clădire un indicator cu denumirea consiliului județean și cei de la Cultură n-au dat aviz tocmai pentru că se poate distruge hidroizolația, se poate distruge structura de rezistență a unei clădiri de patrimoniu. Avem acum aviz de la Direcția de Cultură pentru «lăbuța» respectivă?”, au fost întrebările lansate de Sorincău.

În discuție se află lucrarea intitulată „The Middle Way”, o sculptură a artistului Bogdan Rață, o palmă de mari dimensiuni, de culoare roșie, care a fost amplasată la începutul lunii martie pe Bastionul Theresia. Reacția timișorenilor a fost destul de vehementă la adresa sculpturii, stârnind numeroase controverse pe rețelele de socializare.

Totul e legal, sunt obținute aviele necesare, a spus în plenul din această săptămână Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș. Ca dovadă, la următoarea ședință de plen vor fi prezentate și documentele respective, a garantat acesta. Teoretic, în scurt timp ar trebui ca sculptura să fie dată jos de pe Bastion, întrucât ar urma să expire avizul de la Direcția de Cultură. Dar, deocamdată, amplasarea e „în termen”, spun cei de la Muzeul Național a Banatului, care s-au ocupa de amplasarea statuii pe clădirea care le este și sediu temporar.

Lucrarea monumentală „The Middle Way”, colorată acum în roșu și înaltă de patru metri, a fost realizată în 2014 de sculptorul Bogdan Rață. După Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusă, doi ani, în faţa clădirii St. George’s Hall, ea a ajuns în Piața Milenium din Baia Mare. În 2017, The Middle Way a fost expusă în fața primăriei din Cascais, în Portugalia. În 2018 a ajuns la Porto și, apoi, în Kiev, Mîkolaiv și Dnipro, în Ucraina.

 

Comentarii

comentarii