Acasă Actualitate Lacul Buhui din inima munților Aninei – unul dintre cele mai căutate...

Lacul Buhui din inima munților Aninei – unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Banat

DISTRIBUIȚI

Acumularea Buhui din județul Caraș Severin este un obiectiv hidrotehnic cu mare lipici la turiști. Având un peisaj natural care o propulsează printre locurile turistice cele mai căutate de bănățeni, totuși, puțini dintre ei cunosc istoricul acestei acumulări, care acum se află în administrarea ABAB Timișoara.

Din perspectiva construcției hidrotehnice, specialiștii ABAB prezentă pe scurt cele mai importante evenimente pe care acumularea Buhui le-a suportat de-a lungul celor 134 de ani de funcționare.

Acumularea Buhui a fost realizată în secolul al XIX-lea, mai exact în perioada 1884-1887, având scopul de apărare împotriva inundațiilor produse de râul Buhui și asigurarea alimentării cu apă a orașului Anina. Primele reparații au fost făcute după 52 de ani, când în 1939 au fost constatate defecțiuni la paramentul amonte al barajului.

În anul 1965 au fost făcute lucrări de consolidare consistente la baraj, în care a fost prevăzută realizarea unei măști de argilă pe paramentul amonte, așezată peste masca de beton realizată în 1939, dar și alte lucrări care aveau scopul de a stabiliza construcția.

În anul 1973 a avut loc o altă intervenție la corpul barajului, pentru buna funcționare a acestuia. Abia în anul 2004, în urma constatărilor asupra stării fizice a construcțiilor și funcționalității echipamentelor hidromecanice, au început lucrări de reparații la paramentul barajului, la golirea de fund și la descărcătorul de suprafață a barajului, care au fost finalizate în 2007.

Lacul Buhui, privit de sus are formă de vultur, întinzându-se pe o suprafaţă de 9,87 ha. Mulțimea turiștilor este atrasă și de localizarea acestuia: în inima Munților Aninei, în apropierea orașului Anina, chiar în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Peisajul lacului care e înconjurat de pădure, liniștea indusă de apă, sunetul pur al naturii, vă readuce echilibrul mental și emoțional pe care-l căutați.

Comentarii

comentarii