Acasă Actualitate Lacurile Semenicului secate de lăcomie și minciună

Lacurile Semenicului secate de lăcomie și minciună

DISTRIBUIȚI

Județul Caraș – Severin, poate cel mai frumos din România, din Banatul de Munte, cu dealurile, munții, lacurile sale, este acum într-o mare suferință. Cele trei lacuri: Secu, Văliug și Lacul Trei Ape (de unde izvorăsc trei râuri din Banat) sunt acum complet goale. Seci. Se poate ”admira” fundul lacurilor, mâlul, se poate trăi durerea neputinței.

Ce știm despre lacul Trei Ape? Este populat cu numeroase specii de pești, păstrăvul indigen și păstrăvul curcubeu. Din ei, nici măcar curcubeul nu a mai rămas. Totul este sterp, secat, în vreme ce firma TMK Hydroenergy Power, inițial parte a Grupul CEZ din Cehia, iar din 2021 în proprietatea Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia, și-a construit hidrocentrale pe barajul lacului, pompând fără milă chiar ”și mâlul”, așa cum spun localnicii.

În data de 06 august 2024, Grupul Public Power Corporation („PPC”) a fost de acord să achiziționeze portofoliul de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo. Activele includ sistemul hidroenergetic al Grupului Evryo – operat de TMK Hydroenergy Power.

Mi-am trăit o parte a copilăriei și adolescența la Reșița. Am înotat în lacurile de la poalele Semenicului și la fel ca toți cărășenii am iubit și iubesc acele locuri. Niciodată nu au fost fără apă toate trei lacurile concomitent. Unul dintre ele, Secu, este rezerva de apă potabilă a reșițenilor. Din lacul Secu se bea apă. Este o apă curată, minunată, rece, puține oraș din Europa se pot bucura cu o astfel de apă. Acum, nu mai este apă în Lacul Secu. Arată ca în filmele de groasă, acelea în care este promovat peisajul dezastrului atomic.

Iată ce spun autoritățile: ABA Banat: ”Lacul de acumulare Gozna, care în prezent are un grad de umplere de 43%. În aval, Văliugul înregistrează un grad de umplere mai mare, de peste 70%. Aceasta se datorează lipsei de aport de apă, cauzată de topirea stratului de zăpadă, proces care, din păcate, nu a avut loc în ultimele trei săptămâni pe masivul Semenic. De asemenea, este important de menționat că acumularea Gozna nu este în administrarea ABA Banat, ci este exploatată de administratorul TMK Reșița, conform regulamentului de exploatare”. Manipulările de acest fel sunt de tip comunistoid. 70 de la sută grad de umplere ar însemna că ar mai fi speranță. Nu. În loc de speranță avem noroi, mâl, dezastru ecologic. Coada lacului ar trebui să fie, spun specialiștii, până în dreptul Stațiunii Crivaia, or asta se vede cu ochiul liber, nici măcar nu trebuie să fii mare specialist pentru a demonta minciuna. El este ultimul lac de pe Bârzava înainte de a se ajunge la obârșia văii. 10 milioane de metri cubi. Atâta apă a avut, atâta ar trebui să aibă. Acum, Banatul de Munte are zece milioane de minciuni… peștii au murit. Totul plânge. Oamenii plâng, dar există o complicitate cu autoritățile. Autoritățile nu apără interesele celor care plătesc taxe și impozite, ci ale corporațiilor (ah, da, și ele plătesc), nu mai are valoare istoria locului, povestea ce ar atrage turiști, nimic!

Pompare! Iată deviza lor!

Prefectura Caraș- Severin ne răspunde: ”Subiectul privind secarea lacului Secu a fost discutat în recenta ședință a Colegiului Prefectural. Nu s-a pus problema existenței unei firme care pompează apă din lac. Cauza secării este faptul că în ultimele luni nu au fost precipitații abundente – ploi și zăpadă – care să umple lacul. Reprezentanții Prefecturii Caraș Severin și ai Serviciului de Gospodărire a Apelor au dat asigurări că celelalte acumulări din jurul Reșiței sunt destul de pline și nimeni nu va rămâne fără apă”.

Datele meteorologice infirmă răspunsul autorităților. Mai exact, spre deosebire de alți ani, munții și dealurile au avut suficientă zăpadă în iarna 2024 – 2025. ”Precipitațiile s-au încadrat în ecartul ultimilor zece ani. Cu toate că există o diferență între media multianuală climatologică pe ultimii 30 de ani, nu se poate vorbi despre un efect direct al schimbărilor climatice, suficient de puternic pentru ca să explice situația actuală. Mai exact, au fost suficiente precipitații. Temperaturile au fost ușor mai ridicate decât media climatologică multianuală a ultimilor 30 de ani, dar nu se poate vorbi despre o transpirație, urmată de o eventuală evapo-transiprație, astfel încât să se justifice nivelul atât de scăzut al apei!” Aceste informații le deținem din documentația unui specialist meteo, care nu dorește să îi facem public numele. Am demontat MINCIUNA.

Deși lumea este revoltată, nu se revoltă destul!

Deși se informează, nu folosesc în interesul comunității informațiile utile.

Noi oferim, succint, aceste detalii pentru a spera că ele ajung la urechile unor persoane necorupte, care se vor implica în rezolvarea acestei grave probleme de mediu.

Comentarii

comentarii