Acasă Actualitate Laila Onu: ”În criza COVID, să nu abandonăm pe nimeni fără sprijin...

Laila Onu: ”În criza COVID, să nu abandonăm pe nimeni fără sprijin și fără să aibă acces la serviciile de sănătate!”

340
DISTRIBUIȚI

În 3 decembrie se celebrează, în fiecare an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilități. Anul acesta, în viaţa persoanelor cu dizabilități, provocărilor curente li s-a adăugat şi pandemia, care a accentuat izolarea lor și a familiilor lor.

Datele publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA)  arată că aproape 4.000 de persoane cu dizabilități și vârstnici din centrele sociale  erau infectați cu coronavirus la finele lui noiembrie. Dintre aceștia, 748 au decedat de la începutul pandemiei.

Tot datele ANDPDCA arată că sunt  2.252 de angajați în centrele sociale infectați cu coronavirus, dintre care 11  au murit. 

Persoanele cu dizabilități intelectuale sunt vulnerabile datorită dificultăților de comunicare, multe neavând limbaj verbal, dificultăților de înțelegere și tulburărilor de comportament asociate deseori dizabilității.

Toate acestea îngrădesc accesul lor la serviciile medicale, mai ales într-un sistem deja supra-aglomerat. În plus, multe persoane cu dizabilități intelectuale au nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă din partea unei persoane instruite, ceea ce contravine protocoalelor pentru tratarea infecției COVID19.

Imaginile din Spitalul Județean Reșița, apărute în presă, în care  pacienții infectați cu SARS-CoV 2 și diagnosticați cu probleme de sănătate mintală erau dezbrăcați, întinși pe jos, pe ciment, în saloane și băi mizerabile, arată o realitate crudă, revoltătoare și inacceptabilă pentru o țară civilizată.

“Persoanele cu dizabilități intelectuale și familiile lor sunt și mai izolate decât până acum și de multe ori lipsite de suport. În criza provocată de coronavirus, e important să ne asigurăm că nu abandonăm pe nimeni, fără sprijin și acces la serviciile de sănătate.

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități în 2018, am avut bucuria de a-l avea că oaspete la centrele de zi ale Fundației Pentru Voi pe ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului. IPSS a adus daruri pentru beneficiarii centrelor noastre, a vizitat toate cele 3 centre de zi, a discutat cu persoanele cu dizabilități și a rămas profund impresionat atât de dificultățile cu care ne confruntăm, cât și de realizările de până acum.  “Aici se trăiește Evanghelia lui Hristos- se trece de la cuvânt la faptă. Bunul Dumnezeu să mângâie pe toți cei care sunt în suferință”, a notat IPS în cartea de onoare a Fundației. Mulțumim Înalt Preasfințite Părinte! Doamne ajută!”, este mesajul Lailei Onu, director general al Fundației Pentru Voi Timișoara.

Comentarii

comentarii