Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit miercuri, 11 decembrie, evenimentul de lansare oficială a platformei angajabilitate.uefiscdi.ro, un proiect inovator care oferă acces pentru prima dată la statistici detaliate despre evoluția pe piața muncii a absolvenților. Platforma, ce permite vizualizarea datelor care conectează parcursul educațional al acestora cu informațiile provenite din Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal) oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra integrării acestora în câmpul muncii. Evenimentul de lansare a platformei a inclus intervenții din partea prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, și prof. univ. dr. Adrian Curaj, directorul general al UEFISCDI și fost ministru al Educației, dar și din partea lui prof, univ. dr. Viorel Proteasa.
Platforma angajabilitate.uefiscdi.ro este rezultatul unui parteneriat între Universitatea de Vest din Timișoara și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), parteneriat ce s-a desfășurat pe o perioadă de mai mulți ani. Proiectul vine în întâmpinarea unei nevoi stringente de date corecte și actualizate privind integrarea absolvenților pe piața muncii și va fi disponibil publicului larg.
De asemenea, platforma pune la dispoziție un set extins de statistici descriptive, prezentate sub formă de grafice și vizualizări care ilustrează evoluțiile pieței muncii pentru absolvenți. În plus, utilizatorii specializați vor avea acces la două module dedicate: Modulul Universitar și Modulul Analitic, accesibile pe bază de cont BrainMap – platforma UEFISCDI care facilitează conexiuni între cercetători și mediul socio-economic, fiind un instrument esențial pentru persoanele interesate de știință și educație.
Abordarea metodologică folosită pentru calcularea statisticilor prezentate în platformă este explicată detaliat în documentația disponibilă publicului. Iar, prin această inițiativă, angajabilitate.uefiscdi.ro își propune să devină un instrument de referință pentru analiza și îmbunătățirea politicilor educaționale și ale pieței muncii, contribuind la o mai bună înțelegere a modului în care absolvenții din învățământul superior se integrează profesional.
Timp de șapte ani, echipele de la UVT și UEFISCDI au lucrat intens la crearea platformei angajabilitate.uefiscdi.ro, un proiect ce este, în momentul de față unic în România. În cadrul evenimentului de lansare, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a subliniat importanța adaptabilității și capacității de schimbare într-o lume aflată într-o continuă dinamică.
„Cu siguranță, dinamica socială, dar și cea instituțională au condus la diverse schimbări. Trăim într-o lume extrem de dinamică, iar provocările sunt foarte mari. De aceea, spunem mereu că nu creăm roboți pentru anumite zone ale pieței muncii, ci formăm cetățeni care să aibă inițiativă, gândire critică, spirit civic și o mare capacitate de adaptabilitate în zona pieței muncii,” a declarat rectorul UVT.
În acest context, Marilen Pirtea a menționat, totodată, și schimbările fundamentale în percepția carierei, afirmând că întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” a evoluat odată cu dinamica socială: „Această întrebare s-a transformat în «Câte meserii vrei să știi când vei fi mare?», reflectând necesitatea de a fi flexibili și pregătiți pentru multiple cariere pe parcursul vieții,” a adăugat rectorul UVT. Platforma angajabilitate.uefiscdi.ro își propune să răspundă acestei realități în schimbare, oferind date și statistici relevante care pot ajuta la formarea unor politici educaționale și profesionale mai bine adaptate nevoilor pieței muncii.
„S-a întâlnit oferta cu nevoia.”, spune Viorel Proteasa, subliniind importanța unei astfel de platforme. Prin intermediul acesteia, publicul poate accesa informații relevante, precum procentul de absolvenți care profesează în domeniul facultății absolvite și câtă parte dintre aceștia lucrează într-un alt domeniu. De asemenea, sunt disponibile date despre veniturile absolvenților, toate accesibile la doar câțiva pași distanță. Profesorul subliniază importanța locului de muncă, indiferent de domeniul în care studentul a obținut diploma.
Platforma angajabilitate.uefiscdi.ro reprezintă un instrument esențial pentru analiza modului în care absolvenții își găsesc locuri de muncă și cum se adaptează pe piața muncii din România. Accesibilă publicului larg, aceasta poate fi vizitată online pentru a consulta statistici detaliate despre integrarea absolvenților pe piața muncii, oferind date și informații utile atât pentru instituțiile educaționale, cât și pentru angajatori, cercetători sau alte părți interesate de evoluția pieței muncii. Platforma este disponibilă gratuit și poate fi accesată direct prin intermediul site-ului angajabilitate.uefiscdi.ro.