Acasă Eveniment Lap şi Fav au primit instructor francez, ca să înveţe să salveze...

Lap şi Fav au primit instructor francez, ca să înveţe să salveze vieţi

DISTRIBUIȚI

Cei doi câini lupi sunt ai Jandarmeriei cărăşene şi sunt folosiţi în operaţiuni de salvare a persoanelor, fiind pregătiţi special pentru recuperarea turiştilor prinşi de avalanşe.
În urma evenimentelor nefericite, în care au dispărut un meteorolog şi soţia sa pe Ţarcu, jandarmii au decis să perfecţioneze câinii pe care îi au deja, pentru a putea interveni şi salva eventualii turişti prinşi în avalanşe. Cursul de dresură a avut loc la Sinaia, timp de două săptămâni. Au participat nouă echipe chinologice (jandarm-câine salvator), din cadrul structurilor montane ale Jandarmeriei Române, printre care şi doi câini din rasa ciobănesc german, respectiv Lap şi Fav, însoţiţi de conductorii câini serviciu, plt. Mangea Daniel şi serg. maj. Ţimbota Ciprian, din cadrul I.J.J Caraş-Severin.   ”Stagiul a reprezentat o premieră în România în ceea ce priveşte antrenamentul chinologic pentru salvarea din avalanşă. Cele nouă echipe compuse din câine şi instructor jandarm s-au antrenat împreună, jandarmii montani urmărind să îşi îmbunătăţească tehnicile de acţiune, pentru salvarea persoanelor surprinse de avalanşe în zonele montane, iar animalele să dobândească sensibilitate la căutarea victimelor avalanşelor, pentru descoperirea acestora în cel mai scurt timp” spune cpt. Lucian Istrăţescu. Stagiul de pregătire face parte dintr-un proiect de înfrăţire între Jandarmeria Română şi Jandarmeria Naţională Franceză. Câinii au primit un excelent profesor francez, cursul fiind coordonat de Jean-Paul RAMOND, din cadrul Centrului Naţional de Pregătire Chinologică al Jandarmeriei Naţionale Franceze de la Gramat.  Pregătirea câinelui de salvare şi căutare este una dintre cele mai grele încercări din punct de vedere fizic şi mental.

Aceasta cere o stabilitate psihică matură atât din partea dresorului, cât şi din partea câinelui. Obiectivul este ca echipa să localizeze în cel mai scurt timp persoanele care au fost surprinse de avalanşă, luând totodată măsurile de siguranţă ce se impun. „Unul dintre cele mai importante aspecte în programul de instruire al câinilor de căutare şi salvare în avalanşă este alegerea câinelui potrivit. Acesta trebuie să fie perfect sănătos, să aibă un simţ al mirosului foarte dezvoltat, o vedere şi un auz foarte bun, să aibă o condiţie fizică şi psihică bună, să se poată adapta vremii şi climatului în care trebuie să acţioneze, să aibă personalitate şi un foarte bun simţ al căutării.  Relaţia dintre salvator şi câine este crucială pentru ca echipa să aibă succes. În cazul în care câinele nu este motivat să caute victimele şi să lucreze cu salvatorul, progresul în timpul instruirii va fi imposibil”, povesteşte plt. Daniel Mangea. Pentru ca un câine să reuşească în această activitate, trebuie să-şi pună în valoare calităţile şi să confirme investiţia pe care dresorul o depune în această muncă de echipă. Câinele trebuie să–şi ajute dresorul, dându-i indicii clare, de înţeles, despre locul în care s-ar găsi victima, chiar şi după multe ore de căutări intensive. Un câine bine pregătit poate rezista la frig şi este în stare să lucreze la o temperatură între  – 10 şi + 30 de grade Celsius, fără probleme.

Comentarii

comentarii