Acasă Actualitate Le cer primăriilor pagini de internet… dar cine să le facă?

Le cer primăriilor pagini de internet… dar cine să le facă?

DISTRIBUIȚI

“Descentralizarea este un concept riguros. Când nu se aplică riguros, riscă să se facă pe invers”, spune consilierul judeţean liberal Viorel Coifan
În ultimul timp, descentralizarea devine doar un cuvânt fără sens, pentru că prin acţiunile pe care le ia guvernul parcă se îndreaptă mai mult spre centralizare… Consilierul judeţean Viorel Coifan, vicepreşedinte PNL Timiş, numeşte această descentralizare „de-a-ndoaselea” . Descentralizarea înseamnă transferul de competenţe şi atribuţii către autorităţile aflate mai aproape de cetăţean. „La noi este făcut invers, ne aflăm într-o recentralizare. Ordonanţa 63, care, printre altele, reglementează numărul de posturi ale autorităţilor locale alese, la articolul I, alineatul 38, spune: unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia ca până la data de 31 decembrie să realizeze pagini de internet proprii. Pe de-o parte, reducem personalul la primării şi la consiliul judeţean, iar pe de altă parte cerem să acceadă la un nivel superior, să aibă pagină de internet. La Consiliul Judeţean Timiş lucrează doi oameni la nivel informatic. În aceste condiţii, la nivel de comună nu cred că vor putea să aibă pagină de internet”, a declarat Viorel Coifan.

“La ora actuală, indiferent cât de mare e criza, nu ai voie să te atingi de învăţământ, sănătate şi cultură”
Primăriile se pot informatiza pe bani europeni. Peste zece primării din Timiş au depus proiecte, până în momentul de faţă, pe domeniul informatic, dar nici un răspuns până acum… “Descentralizarea este un concept riguros. Când nu se aplică riguros, riscă să se facă pe invers. În toamnă se va lansa din  nou un astfel de apel de proiecte. Ne ocupăm să-i instruim pe cei din primării să solicite şi să scrie astfel de proiecte. Ar trebui să existe o campanie mult mai susţinută de ajutorare a comunităţilor locale”, a declarat Viorel Coifan . Şi Nicolae Robu spune că nivelul informatizării este mult scăzut. “Facem comparaţii între câţi angajaţi sunt în administraţie în România şi câţi sunt în Franţa. Nivelul de informatizare în România este zero faţă de alte ţări. Chiar în instituţiile de învăţământ, nivelul de informatizare, în România, este redus. Noi nu ne putem permite să investim decât la nivelul zecilor sau sutelor de mii de euro”, spune senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.  Viorel Coifan a tras concluzia: “La ora actuală, indiferent cât de mare e criza, nu ai voie să te atingi de învăţământ, sănătate şi cultură”.

Comentarii

comentarii