Acasă Eveniment Legea Educaţiei – acuzată de discrimnare pe criterii etnice

Legea Educaţiei – acuzată de discrimnare pe criterii etnice

DISTRIBUIȚI

Sindicatul „Spiru Haret” Timiş îi dă o palmă ministrului Funeriu…
Noua Lege a Educaţiei este atacată extrem de dur de la Timişoara.  Discriminare pe criterii etnice şi îngrădirea accesului liber şi egal la educaţie sunt principalele reclamaţii ale celui mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean – „Spiru Haret”. Sindicaliştii au făcut o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În documentul de 13 pagini se aduc acuze grave Legii Funeriu.

Actul în care Legea Educaţiei este acuzată de discriminare pe criterii etnice  a ajuns pe masa maghiarului Astalos Csaba Ferenc, preşedintele  CNCD.

Legea Educaţiei încalcă Constituţia României şi ordonanţe de guvern

Mai multe prevederi din Legea Educaţie sunt considerate discrimnatorii, raportate atât la Constituţia României, cât şi la o ordonanţă de guvern din 2000. „Sunt foarte multe aspecte discriminatorii în Legea educaţiei. Materialul are aproape 13 pagini şi sunt multe chestii aberante în această lege”, ne-a spus Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. Pentru exactitate, chiar cu riscul de a plictisi, vom cita din sesizarea ce a plecat de la Timişoara către CNCD. “Apreciem, deci, că sunt întrunite condiţiile cumulative pentru ca o faptă/prevedere să constituie discriminare, respectiv: Există un tratament diferenţiat în situaţii analoage – copii care doresc să studieze Limba şi literatura română după manualele utilizate în unitățile cu predare în limba română; în timp ce pentru copiii români nu există nicio condiție suplimentară, pentru copiii aparținând minorităților naționale este necesară o solicitare expresă în acest sens din partea organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României, respectiv a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, în plus față de cererea formulată de părinți; 2. există un criteriu de discriminare conform art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000, republicată – discriminare pe criterii etnice;  3. efectul tratamentului este restrângerea folosinței/exercițiului unui drept recunoscut de lege – accesul liber și egal la educație; 4. tratamentul diferențiat nu este justificat obiectiv de un scop legitim”, se arată în documentul semnat de Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului Spiru Haret Timiş. „Sunt foarte multe aspecte discriminatorii în Legea educaţiei. Materialul are aproape 13 pagini şi sunt multe chestii aberante în această lege”, ne-a spus Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiş.

 

 

Comentarii

comentarii