Acasă Actualitate „Legea Educaţiei legiferează hoţia”

„Legea Educaţiei legiferează hoţia”

DISTRIBUIȚI

Legea lui Funeriu ajunge în Parlament…
Susţine Ilare Bordeaşu, liderul zonal de la Sindicatul “Alma Mater”
Cea mai controversată lege a educaţiei de după revoluţie a făcut primul pas spre intrarea în legalitate…. Noua lege a Educaţiei, propusă de Daniel Funeriu, a trecut, luni, de guvern. Ea va fi trimisă în parlament, iar guvernanţii vor ca acest proiect să fie dezbătut în regim de maximă urgenţă. Se doreşte ca noua lege să fie aplicată din anul şcolar viitor. În mare, noua lege schimbă aproape tot la vârful, dar şi în cadrul sistemului educaţional din România. Dascăli, lideri de sindicat, rectori şi directori de şcoli din Timiş sunt cu toţii de acord – noua lege politizează în exces învăţământul.

Ştefan Drăgulescu: „Legea lasă o portiţă prin care poate interveni politicul”

Funeriu a fost lăsat “corigent”, la Universitatea de Vest din Timişoara, când mai mulţi dascăli i-au demonstrat că nu-şi cunoaşte propria lege. Nici măcar oamenii puterii nu sunt foarte încântaţi de noua lege. „Legea are două elemente pozitive, în mare, este bună, dar există şi sincope. Conform legii, nu există politizare, totuşi modalitatea de alegere a rectorului unei universităţi lasă deschisă o portiţă prin care ar putea interveni politicul. Autonomia universitară este extrem de importantă şi nu am vrea să o pierdem. În comisia de specialitate, voi pleda ca alegerea rectorului să se facă fără imixtiuni din exterior”, spune Ştefan Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Drăgulescu este senator PD-L, evident un om al actualei Puteri.

Ilare Bordeaşu: „Politizare şi dictatură fără precedent”

Sindicaliştii din învăţământul timişean susţin că noua lege a educaţiei deschide Cutia Pandorei. „Cu noua lege a educaţiei ne îndreptăm spre o politizare şi o dictatură fără precedent. Sunt puţine articole bune în cadrul ei. Dacă e să o luăm în totalitate, legea politizează în exces, obligă oamenii din sistem să devină nişte perii ale şefilor lor. Noua modalitate de alegere a rectorilor va aduce în fruntea universităţilor doar nişte buni politicieni. Dacă legea trece de parlament, se va alege praful de învăţământul românesc. Această lege legiferează hoţia şi vreau să transmit, cu compasiune, un mesaj personalului nedidcatic – ei vor fi primii şomeri”, spune Ilare Bordeaşu, liderul pe zona de vest al Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar. Şi preuniversitarii văd numai lucruri negre în legea lui Funeriu. „Această lege desfiinţează, practic, titularizarea din învăţământ. Nimeni nu va mai avea siguranţa locului de muncă. Noua modalitate de alegere a directorului înseamnă o politizare excesivă, sperăm ca această lege să nu treacă de comisii”, susţine Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

Revoluţia lui Funeriu nu este singulară…

Funeriu este al patrulea ministru care încearcă să înlocuiască Legea Educaţiei, din 1998 încoace. Rând pe rând, proiectele revoluţionare ale lui Miclea, Andronescu şi Adomniţei au fost date uitării. Legea în vigoare a Educaţiei a suferit, în 12 ani, peste 100 de modificări, fiind adaptată de mai multe ori pe an. Ultimele modificări aduse de executiv, înainte de a se da undă verde pentru proiectul de lege, este ca examenul de bacalaureat să aibă trei probe scrise, iar la examenul oral să fie susţinute două limbi străine. Noua lege prevede şi ca clasa pregătitoare de grădiniţă să se mute la învăţământul primar, iar clasa a IX-a să fie mutată la gimnaziu. Liceul se va face, în noul format, în doar trei ani. Directorii de şcoli şi rectorii universităţilor nu vor mai fi aleşi doar de oameni din cadrul instituţiei. Educatorii şi învăţătorii vor deveni istorie, locul lor fiind luat de profesori. Şi examenul de titularizare dispare. Părinţii vor fi obligaţi să semneze cu şcoala un contract, când îşi înscriu copiii în primul an. Ei riscă amenzi de până la 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii, dacă odraslele vor chiuli de la ore.

Nu suntem pregătiţi…

Unul dintre directorii de şcoală din Timişoara consideră că, în plină criză, România nu este pregătită să aplice noua lege. „A face reformă într-o situaţie de criză economică, când te iei după parametrii ireali, nu este un lucru bun. Nicio reformă nu trebuie luată în timp de criză. Nu suntem încă pregătiţi pentru a pune în practică această lege”, spune Mihai Pârvulescu, directorul Şcolii Generale 16 din Timişoara. Nici dascălii nu sunt mai optimişti. „Această lege tinde să ne sfideze. Nu mai avem nicio siguranţă şi orice titular poate fi dat oricând afară. Cred că această lege a fost făcută doar pentru a masca viitoarele disponibilizări din învăţământ”, crede Anca B., profesoară la unul dintre liceele prestigioase din Timişoara.

Comentarii

comentarii