Acasă Politica Liberalii consideră că există argumente pentru scoaterea în afara legii a partidului...

Liberalii consideră că există argumente pentru scoaterea în afara legii a partidului AUR. Cum comentează parlamentarii de Timiș?

DISTRIBUIȚI

În ultimele zile, un subiect destul de intens dezbătut în mediul public ar fi o eventuală „scoatere în afara legii” a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Totul a pornit de la un comunicat al partidului pe tema olimpiadelor școlare, mai precis pe lista inițială a concursurilor organizate de minister în acest an școlar. Dintre materiile pentru care urmau să fie organizate olimpiade, lipseau limba și literatura română și istoria. Ca reacție, critici, cei de la AUR vorbeau de „teme minore” care nu ar trebui să fie materii de sine stătătoare. Drept exemple erau date educația sexuală și istoria Holocaustului.

În urma publicării comunicatului AUR, o reacție vehementă a avut-o Alexandru Murariu, deputat PNL și reprezentant special al Guvernului pentru combaterea xenofobiei și antisemitismului. Murariu cerea chiar scoatere în afara legii a AUR. În ceea ce privește parlamentarii de Timiș ai celor două partide implicate în acest conflict, părerile sunt mai nuanțate. Pe de-o parte, liberalii așteaptă o lămurire a situației, în timp ce cei de la AUR consideră că textul amintit a fost scos din context.

„Este vorba despre acest miraj al neo-legionarismului, adică este un amestec de conservatorism, de tradiționalism, de naționalism, de ultraortodoxism, concomitent cu o respingere a valorilor occidentale și cu o înlocuire a acestora cu tot felul de minciuni agresive și violența directă exista deja, mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control (…). Soluția este fermitatea legii și pedepsirea exemplară a derapajelor. (…) Instituțiile statului trebuie să răspundă dacă această formațiune AUR este o amenințare la adresa ordinii constituționale a României și pe cale de consecință e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa”, spunea, printre altele, liberalul Alexandru Murariu pentru RFI.ro.

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, consideră că punctul de vedere al colegului său de partid poate fi valabil, dar că prima dată trebuie lămurită situația. „Prima dată trebuie ca AUR să iasă public și să lămurească situația: a fost o eroare materială sau este un punct de vedere asumat de întreg partidul. Partidele xenofobe, antisemite, care minimalizează Holocaustul sunt, în opinia mea, în categoria celor nefrecventabile. Votanții AUR trebuie să știe dacă partidul își asumă aceste valori”.

Marilen Pirtea

Potrivit declarațiilor lui Murariu, există două proceduri pentru o eventuală „scoatere în afara legii”: „Parchetul General poate declanșa această procedură și CCR este chemată, prin legea de la începutul anilor 2000 pe baza căreia se înființează și funcționează partidele politice, să confirme o asemenea rezoluție”, spunea liberalul pentru RFI. Pe de altă parte, și Parlamentul poate iniția procedurile, însă este acestea ar fi și mai complexe, prima dată fiind nevoie de dovezi concrete că partidul în cauză este unul extremist. Momentan, nici măcar discuții nu au fost purtate pe această temă – sau pe oricare alta –,și pentru că ne aflăm într-o perioadă de vacanță parlamentară. Așadar, potrivit lui Marilen Pirtea, poziția lui Murariu este una personală, PNL neasumându-și-o în întregime, cel puțin nu momentan. Deputatul de Timiș consideră, însă, că există subiecte mai arzătoare, precum certificatul StopCovid, care ar trebui abordate de parlamentari cât mai urgent.

Pe de altă parte, reprezentanții AUR acuză liberalii că au scos din context mesajul comunicatului. „E din start prost-înțeles mesajul. Ori vorbim despre un plan pe care îl au domnul Murariu, PNL și Klaus Iohannis de a bloca ascensiunea noastră”, ne-a spus Ciprian-Titi Stoica, deputat AUR de Timiș. În plus, acesta include declarațiile din ultimele zile într-o serie de atacuri nefondate pe care le-a lansat Alexandru Murariu împotriva AUR în ultimul an.

Ciprian-Titi Stoica

Cât despre subiectul în sine, Stoica ne-a dat următoarele explicații: „Nu suntem negaționiști, nu suntem antisemiți. Ce am propus noi era ca istoria Holocaustului să fie, ca și până acum, parte integrantă a Istoriei Universale a Românilor. (…) Dacă citiți cu atenție comunicatul, și mulți nu au făcut-o, veți vedea că subiectul principal era cel al olimpiadelor. Excluderea limbii și literaturii române și a istoriei ar fi un atac la fibra identității naționale. Am avut argumente valide, drept urmare ați văzut că și ministerul a reacționat prompt și a îndreptat situația. Și-au dat seama că nu este în regulă”.

Totuși, reacții împotriva AUR au avut, în aceste zile, și Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și ambasadorul statului Israel, David Saranga. Într-un comunicat de presă, respectiv într-un mesaj public, erau menționate „negaționismul” și „declarațiile care minimizează tragedia Holocaustului” drept caracteristici ale mesajului din comunicatul AUR și declarațiilor ulterioare ale liderilor acestuia. Legat de acestea, în baza explicațiilor pe care ni le-a dat anterior, Ciprian-Titi Stoica îi cere lui Alexandru Murariu să „ceară scuze public” atât institutului, cât și ambasadorului, pentru că „le-a întins o capcană”.

În final, prezentăm fragmentul din comunicatul AUR de la care au pornit discuțiile: „Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”.

Comentarii

comentarii