Acasă Cultura Librăria Humanitas din Timișoara vă invită, luni, la o seară japoneză

Librăria Humanitas din Timișoara vă invită, luni, la o seară japoneză

636
DISTRIBUIȚI

Luni, 28 septembrie, de la ora 18.00, librăria Humanitas Timișoara vă invită la o seară japoneză, alături de dr. Camelia Nakagawara, niponolog și de Florin Ianăș, fotograf, cadru didactic asociat al Universității din Timișoara și președintele Asociației Culturale Yamamoto.

Evenimentul este dedicat lansării volumului „Paravanul-Iad și alte povestiri“ de Ryūnosuke Akutagawa, recent publicat în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Ralucăi Nicolae. În partea a doua a evenimentului, publicul va asista la o prezentare de chimonouri.

La începutul secolului XX, Ryūnosuke Akutagawa uimește lumea artistică japoneză cu imensul său talent literar, atrăgându-și titlul de „părintele prozei scurte japoneze moderne“.

Volumul de față reunește douăzeci de povestiri cu o largă paletă tematică, traduse pentru prima dată în limba română, ce dovedesc geniul lui Akutagawa de a scrie literatură în filigran și de a se poziționa permanent în vecinătatea bizarului.

Akutagawa, care reușește să creeze microcapodopere inspirate din tradiții literare diverse, își invită cititorul să pășească în Japonia medievală („Prințesa Roku no Miya“, „Kesa“ și „Moritō“, „Nasul“), în perioada Restaurației Meiji, când Orientul întâlnește Occidentul („Balul“) și, nu în ultimul rând, în Japonia contemporană lui („Roți zimțate“, „O poveste ciudată“).

Comentarii

comentarii