Acasă Politica Liceele agricole din Timiș au ”pierdut” 200 de hectare de terenuri agricole

Liceele agricole din Timiș au ”pierdut” 200 de hectare de terenuri agricole

DISTRIBUIȚI

teren agricolMarin Popescu (PNL): ADS a dat peste 200 ha de teren liceelor agricole, dar acestea nu mai există. Unde este terenul?

Consilierul judeţean PNL Marin Popescu ridică de mai mult timp problema gravă a desfiinţării învăţământului agricol timişean, judeţ care are cea mai mare suprafaţă agricolă din ţară. Iar ipocrizia ”specialiştilor şi a experţilor” în agricultură a depăşit vârsta majoratului: pe de-o parte declară să susţin acest sector şi că este nevoie de specialişti, pe de altă parte, au luat ”poziţia ghiocelului” atunci când s-au desfiinţat aceste liceele agricole din judeţ, inclusiv cel din Timişoara.
”Din păcate, experţii din Consiliul Judeţean (CJ) şi cei din Comisia de agricultură a CJ nu au ridicat niciun pic problema desfiinţării Liceului Agricol din Timişoara. Am înţeles şi opţiunea Inspectoratului Şcolar Judeţean, în contextul în care vorbim despre finanţarea per elev, că liceul nu-şi va realiza potenţialul financiar pentru a acoperi costurile, dar aceasta nu trebuie să ne facă să luăm „poziţia ghiocelului” în faţa Guvernului sau a Ministerului (…). Preşedintele CJ are şi un consilier pe agricultură, dar nu-mi amintesc să fi avut vreo reacţie vizavi de desfiinţarea Liceului Agricol din Timişoara”, a declarat miercuri Marin Popescu, într-o confernţă de presă.
Ne batem cu cărămida în piept că agricultura aduce bani şi că este cea mai profitabilă investiţie, că inclusiv cel mai ridicat grad de absorbţie a fondurilor europene s-a făcut în agrcultură şi avem aceleaşi speranţe şi în noul ciclu bugetar unional, dar desfiinţăm şcolile în care se pot pregăti viitorii specialişti preuniversitari.
Marin Popescu vede soluţia în repunerea pe picioare a învăţământului liceal agricol, mai ales în zonele urbane mici şi unde sunt nuclee agro-zootehnice, viniviticole, legumicole, cerealiere, prima urmând a fi în zona Recaş.
”Voi iniţia, împreună cu colegii liberali şi cu Inspectoratul Şcolar, un proiect de hotărâre de CJ prin care, în liceele din zonele mici urbane unde există licee să se înfinţeze şi câte o clasă cu profil agricol. (…). Prima ar fi, în opinia mea, la Recaş, unde avem o bogată zonă viticolă”, a explicat Popescu.
Mai mult decât atât, Marin Popescu doreşte ca la Timişoara să se creeze şi clase care să pregătească tehnicieni veterinari, aceştia fiind foarte necesari inclusiv în cabinetele private veterinare din Timişoara.
Ruşinos pentru cei care nu au ştiut să ţină aproape de ”ţarină” copiii din Timiş. Dntr-o reţea de opt astfel de licee, în judeţ mai sunt două, iar din toamnă se va desfiinţa şi cel din Tmişoara şi va rămâne doar cel de la Sânnicolau Mare.
Dar, chestiunea nu se opreşte aici, pentru că am mai aflat un lucru: liceele agricole au avut nevoie de loturi experimentale (la fel ca şi universităţile de agronomie) unde să înveţe copiii, iar ADS le-a dat. În Timiş, ADS le-a dat peste 200 de hectare. ”ADS a concesionat, în urmă cu vreo 10 ani, peste 200 de hectare. În contextul în care s-au desfiinţat liceele, oare unde sunt aceste hectare? Din informaţiile mele, ADS, acum a aflat de „dispariţia” acestor licee. Mă gândesc că instituţiile îndrituite să-şi facă treaba, o vor face”, a afirmat Marin Popescu.
Întrebarea rămâne: unde sunt cele 200 de hectare date liceelor agricole, dacă şcolile s-au desfiinţat? Cine le-a semănat, cine a cules recoltele, cine a beneficiat în toţi aceşti ani de pe urma lor? Sunt convins că nu au rămas pârloagă sau, Doamne fereşte, să se fi construit baze de agrement privat pe ele…

Comentarii

comentarii