Acasă Actualitate Liceul de Arte Plastice din Timișoara, tot fără aviz de la DSP...

Liceul de Arte Plastice din Timișoara, tot fără aviz de la DSP Timiș. S-au cheltuit sute de mii de lei pentru renovarea grupurilor sanitare, dar lipsește, în continuare, apa caldă

DISTRIBUIȚI

Situația neclară de la Liceul de Arte Plastice nu pare să se fi lămurit prea mult, nici măcar după ce au fost unele lucrări la grupurile sanitare. În continuare, liceul nu are autorizație sanitară de funcționare. În martie, DSP Timiș a realizat un nou raport și a refuzat, din nou, să acorde acest document. În aceste condiții, elevii și părinți nici nu știu la ce să se aștepte după ce se va termina vacanța de Paște.

Reamintim, la începutul anului școlar 2020-2021, Liceul de Arte Plastice a ajuns în atenția opiniei publice ca urmare a condițiilor improprii din grupurile sanitare ale celor două corpuri de clădire. Nici măcar nu exista autorizație sanitară, asta la trei ani după ce primăria a decis mutarea unității de învățământ la noua locație, pe strada Lorena, în apropiere de Spitalul „Victor Babeș”. Cele mai importante investiții făcute până atunci au vizat sălile de curs, și acestea făcute fie din buzunarul propriu al părinților, fie din sponsorizări.

Tocmai din cauza lipsei avizului, activitatea didactică a început în septembrie 2020 în „scenariu roșu”, cu toți elevii învățând exclusiv online și cu liceul primind avertisment din partea DSP Timiș, în condițiile în care primăria ar fi trebuit să realizeze investițiile. De abia după ce pierduse alegerile locale, fostul primar Nicolae Robu a catadicsit să meargă personal să discute cu reprezentanții părinților, cu profesorii și cu conducerea liceului. Fostul edil-șef a dispus atunci unele măsuri pe termen scurt, însă lucrările efective au început de abia în decembrie, fiind trimiși să recondiționeze grupurile sanitare angajații Colterm.

Până să fie instalat Fritz și noul consiliu local, Direcția de Asistență Socială a fost nevoită să-și găsească un nou loc unde să împartă ajutoare sociale, până atunci această activitate realizându-se într-un corp de clădire din curtea liceului. Același corp de clădire a ajuns, după învestirea noii administrații, în folosința Liceului de Arte Plastice, înainte fiind în proprietatea „vecinilor” de la Liceul „Ferdinand”.

Între timp, în problema nerezolvată a grupurilor sanitare s-a implicat și Avocatul Poporului, care, în baza materialelor apărute în presă, a cerut, prin trei adrese trimise pe data 10 decembrie 2020, intervenții coordonate din partea primarului Dominic Fritz, a Consiliului Local Timișoara și a directoarei liceului, Denisa Elena Borlean. Consilierii locali Ana Munteanu și Răzvan Stana, de la USR PLUS, au ajuns pe 13 ianuarie să discute cu reprezentanții liceului, pentru ca după două săptămâni să facă același lucru și Fritz, la acel moment proaspăt ieșit din carantină după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2.

Din ce ne spuneau atunci profesorii liceului, de-a lungul celor trei ani de când liceul s-a mutat în actuala locație, au fost trimise zeci de adrese prin care se cereau intervenții, cel puțin la nivelul grupurilor sanitare, toate demersurile fiind blocate la Serviciul Școli-Spitale din primărie. Lucrările efectuate de Colterm au costat primăria 300.000 de mii de lei, cu toate că un proiect propus de profesorii de specialitate din liceu evalua costurile la sub 200.000. Recepția ar fi avut loc pe 9 decembrie, însă nimeni în afară de șefa de „Școli-Spitale”, Anca Lăudatu, cea contestată de profesorii și de direcțiunea liceului, nu a putut confirma acest aspect. Mai mult, din câte ne-au spus unii profesori, nici calitatea lucrărilor nu ar fi satisfăcătoare.

Munteanu, Stana și Fritz făceau apel la lăsarea problemelor din trecut în urmă și îmbunătățirea comunicării pe viitor. Discuțiile cu consilierii locali și primarul s-au axat, mai mult, pe planuri pe termen lung, fiind menționată ideea unui „hub cultural” care ar urma să se realizeze la liceu. Cu toate că momentan ideea este doar una „pe hârtie”, există în sursă de finanțare pentru anumite documentații în actuala propunere de buget pe 2021. Ceea ce era mai arzător, însă, nu a fost rezolvat. Nimeni, nici din primărie, nici din conducerea școlii, și cu atât mai puțin dintre reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor, nu știa dacă DSP Timiș va da avizul pentru ca elevii să se poată întoarce fizic la școală.

În martie, Direcția de Sănătate Publică Timiș și-a trimis inspectorii să facă o nouă evaluare la liceu, concluziile fiind, așa cum era poate de așteptat, tot negative. A existat, totuși, o motivare diferită pentru neacordarea avizului. Dacă înainte era vorba despre un număr prea mic de toalete și condiții improprii, acum motivarea este mai explicită: lipsa apei calde. Nu că înainte era, dar DSP Timiș s-a limitat în septembrie la problemele generale ca motivație pentru neacordarea avizului sanitar.

„Reglementarea sanitară nu poate fi emisă datorită neconformităților Ordinului M.S. nr. 1.456/2020 (…), respectiv absența apei calde la nivel de obiectiv în condițiile în care aceasta este menționată ca obligatorie atât la grupurile sanitare, în oficiul de curățenie, cât și la nivelul cabinetului medical”, se arată în răspunsul trimis de DSP Timiș către conducerea liceului pe 16 martie.

În ianuarie, la discuțiile cu consilierii locali și cu primarul, directoarea dădea asigurări că, din moment ce în raportul din septembrie al DSP Timiș nu menționa lipsa apei calde, aceasta nu ar trebui să fie un impediment pentru obținerea în cele din urmă a avizului. Nu toți cei care au luat parte atunci la discuții au fost de acord cu ea, până la final atitudinea generală fiind de „sperăm”. Se pare că această poziție a fost justificată. Cu toate acestea, acum, se pare că elevilor și părinților li s-a spus că se vor întoarce după vacanța de Paște la școală. Ce se poate rezolva în două săptămâni – și nu s-a făcut în trei ani și ceva – rămâne de văzut…

Comentarii

comentarii