Acasă Politica Liderii administrației timișorene și al celei timișene, chemați să pună umărul la...

Liderii administrației timișorene și al celei timișene, chemați să pună umărul la obținerea finanțării pentru Institutul oncologic Timișoara

DISTRIBUIȚI

E necesar un efort comun al tuturor forțelor din Timișoara pentru a se obține includerea institutului oncologic la finanțare pe bani din PNRR, spune liderul PSD Timiș, Alfred Simonis. El face apel la Dominic Fritz și la Alin Nica să i se alăture la București pentru a face lobby la primul ministru și la Ministerul Sănătății pentru ca proiectul timișorean să ajungă pe lista scurtă.

Sunt 49 de asemenea inițiative, dintre care doar 25 vor primi bani, iar două – trei fonduri substanțiale. Toți cei menționați sunt așteptați la București, pentru a face lobby la guvern.

”Timișoara așteaptă acest institut oncologic de 30 de ani, a venit momentul în care să ne implicăm pentru această realizare. E unul dintre cele 49 de proiecte care au fost incluse pe PNRR. Se vor finanța dintre acestea 25, trei – patru mari, care vor prim 150 – 200 de milioane. Toți decidenții avem obligația să facem ca institutul oncologic să fie printre cele trei proiecte majore selectate. Are sens să reiau de datoria guvernului față de Timiș? Contribuția la bugetul de stat a Timișului este a doua din țară după București, de 30 de ani, primim firimituri., indiferent de culoarea politică a guvernului. Măcar acum guvernul și noi trebuie să înțelegem că trebuie finalizat acest institut, ar trebui să aibă întâietate. Nu cred că un spital al Ministerului Afacerilor Interne e mai important ca un institut oncologic. Toate centrele universitare din țară au institut oncologic, e timpul ca și Timișoara să aibă, o merită”, spune Simonis.

Liderul PSD Timiș spune că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, având susținerea acestuia, dar că e necesară și susținerea primului ministru. Din acest motiv îi cere lui Alin Nica, liderul PNL Timiș să facă demersurile necesare pentru a obține acest acord, iar dacă nu este capabil să ajungă la Nicolae Ciucă o va face chiar el.

„Am avut o discuție cu ministrul Sănătății, mi-a spus că nu va pleca de la el lista fără institutul timișorean inclus la finanțare. Fac apel la Alin Nica să convingă guvernul să mențină acest proiect pe listă. Nu vreau să văd că alt județ să primească banii. Îi invit pe primarul Timișoarei, pe președintele CJT, să vină săptămâna viitoare la București să avem o discuție cu ministrul Sănătății și cu premierul, el (n.r. Nica) cred că poate să o facă, dacă nu o să o fac eu”, a mai declarat Simonis.

E obligatoriu ca guvernul să identifice resursele pentru a introduce Timișoara în lista obiectivelor finanțate, este vorba despre o sumă de 140 de milioane, mai subliniază reprezentantul social-democraților.

Comentarii

comentarii