Acasă Administraţie Lipsa apei calde în spitalele din Timișoara poate avea și alte consecințe....

Lipsa apei calde în spitalele din Timișoara poate avea și alte consecințe. Drăgănescu: „Ar putea pierde autorizația de funcționare”

DISTRIBUIȚI

Ovidiu Drăgănescu, subprefectul de Timiș care a preluat atribuțiile de prefect, atrage atenția că spitalele din Timișoara ar fi cele mai afectate de lipsa căldurii și a apei calde. E.On a oprit livrările de gaz la ora 12.00, puțin după aceea a venit și anunțul lui Fritz, după care a urmat, la ora 15.00. și o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, condusă de primar.

Cu managerii spitalelor din municipiu s-a întâlnit online și subprefectul. După aceea, Drăgănescu a transmis, pe rețelele de socializare, și anumite concluzii. Pe lângă problema evidentă a temperaturilor scăzute din saloane, există și una mai puțin discutată: lipsa apei calde, care ar putea duce inclusiv la pierderea autorizației de funcționare.

„Azi, Delgaz Grid a început operațiunea de deconectare a celor 8 locuri de consum aparținând companiei locale de termoficare Colterm s.a. E-on nu mai livrează gaz pentru că nu s-au plătit facturile, iar primaria Timișoara nu a reușit să convingă un alt furnizor de ultimă instanță să preia rolul E-on. Nimeni nu mai vrea să vândă gaz Coltermului, poate și fiindcă va intra în insolvență. Directorul Colterm m-a informat că până dimineață sistemul de încălzire va rămâne intr-o ușoară inerție și caloriferele vor mai fi calde”, își începe Drăgănescu ultima postare pe Facebook.

Potrivit subprefectului, dintre toate unitățile spitalicești, doar Spitalul „V. Babeș” și Spitalul modular militar de la fostul stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu. Fritz vorbea și de Maternitatea Odobescu, însă aici instalația nu a mai funcționat de ani de zile și ar mai fi nevoie de unele intervenții. Situația este „gravisimă în contextul pandemiei de covid19, dar și pentru toți pacienții ce ies din operații sau sunt la secțiile ATI”, spune Drăgănescu.

„Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare și accidente și tragedii ca la Piatra-Neamt, București sau Constanța, ori cu ajutorul instalațiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la înghețarea apei eliminate.

Mai mult, dacă spitalele nu mai dispun de apă caldă menajeră, atunci ele ar putea pierde autorizația de funcționare! Am căutat soluții la ministerul energiei și la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanță de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituțional, un asemenea act. Caut în continuare o soluție care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timișoarei”, transmite Ovidiu Drăgănescu.

Comentarii

comentarii