Acasă Cultura Literatura învinge pandemia! La Timișoara a început Festivalul Internațional de Literatură 2021

Literatura învinge pandemia! La Timișoara a început Festivalul Internațional de Literatură 2021

386
DISTRIBUIȚI

Deschiderea celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” FILTIM 2021 a avut loc miercuri, 27 octombrie, la ora 17, în sala barocă a Muzeului de Artă Timișoara, din Piața Unirii.

Invitatul special al serii a fost scriitorul Hervé Le Tellier, venit tocmai din Franța. El a citit din romanul Anomalia, recompensat cu Prix Goncourt 2020, apărut în ediție românească la Editura Pandora M, în colecția „Anansi. World Fiction”, în traducerea Mădălinei Ghiu.

Poetul Robert Șerban, președintele festivalului FILTM 2021  a amintit că evenimentul se desfășoară online  fiindcă așa impun restricțiile anti-COVID.

“Este un festival care are loc în pandemie. Mi- ar fi plăcut ca sala să fie plină de public, așa cum era în alți ani,  dar nu se poate. Trebuie să respectăm regulile și să ne adaptăm dacă vrem ca pandemia să înceteze. Literatura merge mai departe. Iat- o la a zecea ediție. Vor fi trei seri bogate în evenimente literare, miercuri, joi și vineri. Joi seara va fi destinată poeziei, iar vineri, prozei. Literatura merge mai departe, literatura învinge pandemia, la Timișoara”, a fost mesajul lui Robert Șerban.

Tema serii a fost Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public – Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț.

Începând de miercuri, 27 octombrie, până vineri, 29 octombrie, în fiecare seară de la ora 17.00, iubitorii de literatură vor avea ocazia să ia parte la 10 lecturi publice susținute de oaspeții FILTM, multe dintre acestea din volume inedite, aflate în curs de apariție, și la trei mari dezbateri pe teme extrem de actuale: despre literatura mileniului III și felul în care un scriitor poate „fenta” sfera literaturii comercial-vandabile, despre apartenența generațională a scriitorilor versus „individuare” și despre felul în care scriitorii pot livra istoria personală ca fiind parte dintr-una a societății sau a unei comunități.

Lecturile publice și dialogurile scriitorilor invitați vor avea loc față în față, în sala barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, cu respectarea tuturor dispozițiilor legale în vigoare în ceea ce privește prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19, însă publicul va putea urmări evenimentele doar în mediul online, pe pagina de facebook a Festivalului.

Programul joi și vineri:

Joi, 28 octombrie

Tema serii: Apartenență generațională și individualitate poetică

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur / Moderator: Cosmin Ciotloș

 • Lectură publică Magda Cârneci – din volumul Opera poetică, apărut la Editura Cartea Românească, în 2017, și din volumul Canto Spiritual, în curs de apariție la Editura Tracus Arte
 • Lectură publică Simona Popescu – din Juventus, volum în curs de reeditare în colecția „Opera poetică” de la Editura Rocart), Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, volum apărut la Editura Cartea Românească, în 2006, și din volumul Cartea plantelor și animalelor, în curs de apariție la Editura Nemira, colecția „Vorpal.
 • Lectură publică Bogdan Ghiu – din volumul de versuri Cu Orice e posibil, apărut la Nemira
 • Lectură publică Bogdan Ghiu – din volumul de versuri Cu Orice e posibil, apărut la Nemira, în 2019, și din eseul Pandemiocrația, publicat de Editura Tact, în 2020
 • Lectură publică Florin Iaru – povestiri inedite, dintr-un nou volum, aflat în pregătire: Povestiri insuportabile
 • Lectură publică Romulus Bucur – poeme inedite, din două volume aflate în curs de apariție: mare nostrumși fata săracului
 • Dialog

 

Vineri, 29 octombrie

Tema serii: Politica literaturii și poetica intimității

Lecturi publice și dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa / Moderatoare: Magda Grădinaru

 • Lectură publică András Forgách – din romanul Dosarele mamei mele, apărut în ediție românească la Editura Pandora M, în colecția „Anansi. World Fiction”, în traducerea lui Andrei Dósa
 • Lectură publică Petru Cimpoeșu – din romanul Scrisori către Taisia, în curs de dispariție la Editura Polirom
 • Lecturi publice Daniel Vighi și Viorel Marineasa – din volumul Continentul gri. Timișoara culturală în arhivele Securității, carte în curs de apariție la Editura Ariergarda
 • Dialog
 • Închiderea celei de-a X-a ediția a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara găzduiește în programul său și o expoziție multimedia inedită semnată de artistul media și regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul Dosarele mamei mele, cartea din care András Forgách va citi la FILTM, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană. Expoziţia, găzduită la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara, va fi deschisă în perioada 15-31 octombrie 2021.

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara şi al Consiliului Local Timișoara. Proiectul este realizat și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Ministerului Culturii.l: www.filtm.ro.

Comentarii

comentarii