Acasă Cultura LitVest 2020 Timișoara vine cu o premieră în istoria a două culturi:...

LitVest 2020 Timișoara vine cu o premieră în istoria a două culturi: britanică și română

1368
DISTRIBUIȚI

LitVest 2020 Timișoara celebrează o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice consacrat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene.

Publicația se numește The Riveterși este editată de European Literature Network.

Proiectul a fost finanțat integral de către Consiliul Județean Timiș prin Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

Totodată, propunem o ediție care să integreze – artistic și tematic – contextul pandemic. (Non)Participarea „în carne și oase” a publicului la actul cultural va fi, astfel, pusă în discuție printr-o serie de accente simbolice -spune scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș, organizatorul îndrăgitei manifestării culturale.

Evenimentele se vor desfășura joi, 24.09.2020, în Piața Unirii, și vor fi difuzate live pe pagina de facebook a B.J.T.

O parte din scaunele utilizate vor fi „ocupate” de către varii însemne ale absenței: un sacou, un bilet cu inscripția „rezervat” sau cu un nume scris pe el etc.

În caz de vreme nefavorabilă, manifestările se vor derula la Secția de Arte „Deliu Petroiu” (Bastion Theresia, Corp A) a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

Reamintim o veritabilă tradiție: LitVestare, ca invitat de suflet, un autor timișorean dispărut. La prezenta ediție, cea de a noua, e vorba de tânăra poetă Mariana Gunță, care ne-a părăsit la douăzeci și cinci de ani.

Invitați: Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Alexandru Colțan, Simona Constantinovici, Augustin Cupșa, Antuza Genescu, Mariana Gunță (1994 – 2020), Petru Ilieșu, Viorel Marineasa, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu, Mircea Pora, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Robert Șerban.

Programul

Programul

Ora 11. Fețele/ Măștile viitorului. Mostre imaginare din presa/ lumea post-pandemică. Textele vor fi redactate și lecturate de câțiva dintre autorii invitați la festival și reprezintă viziunea acestora asupra evoluției/ involuției lumii „așa cum (nu) o știm”.

Un exercițiu de imaginație și critică socială.

Ora 14:30. Pătura care citește. O ediție-expoziție a cunoscutului picnic urban de lectură. De această dată, păturile vor avea un caracter simbolic, fiind reprezentate de…pagini ale revistei The Riveter, redimensiotate și, în fapt, reinventate grafic.

Ora 18.00: Text Concerto Horea Crișovan – chitară și Florin Cvasa – cajon. Recital muzical cu inserturi literare.

Momente din cadrul concertului vor fi incluse și în programul lansării londoneze a revistei The Riveter, miercuri, 30 septembrie a.c., la I.C.R. Londra.

Comentarii

comentarii