Acasă Cultura LitVest 2022. Pătura care citește a reunit zeci de elevi la bastionul...

LitVest 2022. Pătura care citește a reunit zeci de elevi la bastionul Theresia din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Festivalul literar internațional LitVest 2022 organizat de Biblioteca Județeană Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a atras, miercuri 21 septembrie, zeci de elevi de la licee și școli, la bastionul Theresia din Timișoara, cu prilejul evenimentului de deschidere intitulat Pătura care citește!

Anul acesta LitVest aduce la Timișoara scriitori din Argentina, Suedia, Turcia, România și Marea Britanie, în perioada 21 – 24 septembrie.

Cap de afiș este îndrăgitul eveniment, Pătura care citește.
În cele trei zile vor avea loc concerte, lecturi publice și multe ipostaze inedite, la care participă mari poeți ai lumii. LitVest este organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Scriitorul Tudor Crețu, directorul BJ Timiș, a explicat de ce organizează anual această mare manifestare literară: ”Pătura care citește înseamnă contactul nemijlocit și autentic al adolescenților din Timișoara cu literatura vie. Ei pot să vadă direct ce înseamnă literatura autentică dincolo de manual și de catedră și să vadă scriitorii în carne și oase care ilustrează prin ei înșiși. Avem scriitori din  cinci țări anul acesta invitați la Timișoara. Încercăm să continuăm colaborările cultural educative pe liniile pe care BJT lucrează. E vorba de relațiile cu școli și licee.

Așa literatura se poate apropia de elevi și elevii de literatură. Să se vadă că literatura este la zi cu lumea în care trăim și lumea în care trăim este  la zi cu literatura, cel mai pragmatic lucru pe care poți să îl faci. Literatura rămâne una dintre cele mai formative discipline, în sensul contactului cu cititul, cu scrisul, al unor tineri și adolescenți aflați în formare. E și o artă literatura. Cititul este legat de perioada de studiu, îndeosebi. Atunci este un contact obligatoriu cu cititul și cu scrisul.

Noi încercăm să ducem proiectul și dincolo de aceste vârste de formare.

A parcurge cu voce tare un text este un mod de a ne da seama de nivelul de literaritate și de literalitate a unei categorii sociale sau a unor grupuri. Când auzi cursivitatea sau lipsa de cursivitate a unei lecturi îți dai seama de foarte multe, inclusive despre țara respectivă. O țară în care oamenii citesc e o altfel de țară, decât în una în care nu se citește.

La noi e și obsesia analfabetismului funcțional. Se vede asta și la licee, la bacalaureat. Noi încercăm să abordăm problema constructiv și organizăm aceste lecturi publice. Vrem să arătăm că trebuie să citim, și că există literatură care să te atragă, atunci când contactul e cu literatura adevărată, de calitate…!”

Scriitori invitați: Juan Arabia (Argentina), Ida Börjel (Suedia), Chris McCabe (Marea Britanie), Erkut Tokman (Turcia).  România: Irina-Roxana Georgescu, Ștefan Manasia, Alina Purcaru, Gheorghe Pruncuț (1950-1995), Olga Ștefan, Gelu Vlașin.

PROGRAM:

Miercuri, 21.09
– 12.00 – 14.00, Pătura care citește. Deschiderea oficială LitVest. Piața Unirii;

– 19.00, Text concerto: Horea Crișovan – chitară. Autorii invitați, lecturi. Bruck Cafe, str. Mercy nr. 9.

Joi, 22.09
– 10.00, Literatura intră-n joc. Lecturi și dialoguri în licee: Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, Liceul Teoretic „William Shakespeare”.

Vineri, 23.09
– 21.00, Text-concert Iris. Club Heaven, str. Ripensia nr. 40.

Sâmbătă, 24.09
– 21.00, Text & Mix cu AnonimTM. D’arc Atelier Timișoara, Piața Unirii nr. 5.

Intrarea este liberă!

 

 

Comentarii

comentarii