Acasă Eveniment Livius Cârstea, Sanitas Timiş: “În fiecare dimineaţă verific faxul să văd dacă...

Livius Cârstea, Sanitas Timiş: “În fiecare dimineaţă verific faxul să văd dacă suntem invitaţi la dialog de către noul ministru al Sănătăţii”

DISTRIBUIȚI

Garantarea dreptului salarial al angajaţilor din Sănătate, tichete de masă, finanţarea reală a sistemului sanitar şi adoptarea de măsuri de coordonare şi control în unităţile sanitare de către Ministerul Sănătăţii – acestea sunt patru dintre cerinţele Uniunii Sindicale “Sanitas” Timiş trimise noului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, printr-o adresă, în data de 23 august. E nevoie de un stăpân în Sănătate

Livius Cârstea, preşedintele sindicatului, a declarat miercuri, 31 august, că s-a mai cerut deblocarea posturilor vacante şi crearea condiţiilor necesare pentru un dialog social real. “În acest moment, unităţile sanitare nu sunt coordonate. Sistemul sanitar are nevoie de un stăpân”, a spus Cârstea.
O parte dintre cerinţele Sanitas Timiş corespund cu noile priorităţi ale ministrului Ritli:
1. Începând cu 24 august, Ministerul Sănătăţii are dreptul de a efectua controale în orice unitate sanitară publică sau privată; 2. Îmbunătăţirea managementului financiar al sistemului sanitar.
„În următoarele patru luni vom pune accent pe depistarea unor soluţii de creştere a veniturilor, pe de-o parte şi stopare a pierderilor financiare, pe de altă parte, din sectorul sanitar”, a precizat ministrul Sănătăţii, marţi, 30 august. “Sindicaliştii de la Sanitas Timiş salută intervenţia ministrului Ritli, dar să vedem cum Ministerul Sănătăţii (MS) o va materializa cât mai repede. Nu ştiu de unde va lua banii. În fiecare dimineaţă verific faxul să văd dacă suntem invitaţi la dialog de către noul ministru”, a spus Livius Cârstea.
Noi intervenţii în domeniul îngrijirilor de sănătate şi reorganizarea programelor naţionale de sănătate cu accent în zona de prevenţie reprezintă alte priorităţi ale MS în perioada următoare.

Card de sănătate şi co-plata

De asemenea, este în curs de definitivare proiectul de act normativ care va impune implementarea mecanismelor de clawback şi payback în sistemul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite.
Procesul de informatizare a sistemului, prin introducerea cardului naţional, prescripţia electronică şi fişa electronică vor continua şi vor constitui metode de stopare a scurgerilor financiare din sistem.
Introducerea sistemului de co-plată, prin tichetul moderator de sănătate va duce la o reglare a sistemului. Coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti.
Mai există două proiecte finalizate privind coordonarea CNAS şi cel care prevede descentralizarea direcţiilor de sănătate publică. Elaborarea bugetului sectorului sanitar pentru 2012 va ţine cont de orientarea sistemului spre asistenţa primară şi cea acordată în mediul rural.
“Avem un sistem centrat pe internarea continuă în spital şi o subfinanţare a serviciilor acordate de medicii de familie şi cei care funcţionează în mediul rural. Suntem în faza de analiză a unui sistem prin care să orientăm fondurile către spitalizarea de zi şi ambulatoriu. De asemenea, vom analiza împreună cu reprezentanţii CNAS posibilitatea de a creşte procentul de finanţare pentru asistenţa medicală primară în anul viitor”, a declarat Ritli.
MS îşi propune dezvoltarea unor programe comune cu autorităţile locale pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea reţelelor de medicină şcolară, asistenţă comunitară şi unităţi medico-sociale.
În următoarele patru luni, MS va regrupa şi restrânge programele naţionale de sănătate în acord cu nevoile populaţiei, astfel se propune demararea programului de screening a cancerului de col uterin şi extinderea programului de screening neonatal.

 

Comentarii

comentarii