Acasă Actualitate Localităţile din zona Făgetului îşi cară gunoiul cu utilajele proprii

Localităţile din zona Făgetului îşi cară gunoiul cu utilajele proprii

DISTRIBUIȚI

Soluţie de criză:
Primarul din Mănăştiur “are două maşini, cu care va acoperi peste 15 localităţi, cu peste 12.000 de oameni”
Problema gunoiului în judeţul Timiş este cea care dă din ce în ce mai multe bătăi de cap. Groapa de la Parţa e cu lacătul pe ea, iar în judeţ gropile de gunoi rămase încă deschise poţi să le numeri pe degetele unei singure mâini. Între timp, deponeul ecologic de la Ghizela nu e început din punct de vedere al construcţiei. Licitaţia pentru desemnarea constructorului a fost contestată, iar termenul de judecată este, deocamdată, undeva prin luna ianuarie a anului viitor. Până atunci, însă, localităţile din Timiş depozitează gunoiul pe unde pot, în gropile de gunoi ce au mai rămas deschise prin judeţ sau chiar şi prin alte judeţe.

Două maşini de gunoi
Câteva localităţi din Timiş şi-au luat soarta în propriile mâini, au cumpărat maşini de gunoi şi îşi cară singure gunoiul. Primăria Mănăştiur a primit, zilele trecute, o maşină pentru transportul gunoiului. Asta după ce a mai cumpărat una tot de la nemţi, cu ceva timp în urmă. “Mănăştiur a primit o maşină de colectat gunoi ca donaţie din partea Consiliului Judeţean Rosenheim, acum două săptămâni, adusă la Mănăştiur de pompierii din Rosenheim, care au venit cu ajutoare pentru Făget, Mănăştiur şi alte comune, Peciu Nou…”, spune Marius Popovici – cel care a fost pentru 12 ani vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi încă păstrează strânse relaţiile cu Austria şi Germania.

15 localităţi, cu peste 12.000 de oameni
Primarul din Mănăştiur, Ion Curuţ, vrea ca împreună cu alte localităţi să se ocupe de gestionarea gunoiului menajer în zonă. “În momentul de faţă, el este cu pregătirea documentaţiei pentru obţinerea de licenţă de gestionare a gunoiului menajer pentru comunele Bethausen, Dumbrava şi, probabil, Traian Vuia, e posibil să intre şi Fârdea. Are două maşini, cu care va acoperi peste 15 localităţi, cu peste 12.000 de oameni”, spune Marius Popovici. Populaţia va colecta, pentru început, în saci negri de gunoi deşeurile casnice. Acestea vor fi colectate şi transportate la groapa de gunoi din Făget, care are aprobare încă trei ani de zile, până în 2012. După aceea, cel mai probabil, gunoiul va fi cărat la deponeul ecologic de la Ghizela, după ce trece prin staţiile de sortare.

“Preţul va fi minimal”
Preţul pentru transportul gunoiului ce va fi suportat de către cetăţeni, nu va fi mare, din câte promit cei care pun pe picioare această societate inter-comunală. “Preţul va fi minimal – motorină, plus cheltuieli de personal. E o societate inter-comunală. Avea unde să ducă gunoiul, dar nu avea cu ce. La societăţile private, care sunt prin zonă, costurile sunt mult mai ridicate. În noiembrie va fi gata, va fi oficializat totul”, spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii