Acasă Actualitate Localnicii din Sâmpetru German şi-au tăiat toţi porcii din gspodărie de frica...

Localnicii din Sâmpetru German şi-au tăiat toţi porcii din gspodărie de frica pestei porcine

630
DISTRIBUIȚI

În judeţul Arad au apărut alte focare de pestă porcină. La Sâmpteru German, locul unde au fost anunţate două focare, în weekend a fost măcel: oamenii şi-au sacrificat în plină vară porcii şi purceii din coteţe ca să nu fie omorâţi de autorităţi.  Deputatul ALDE, Eusebiu Pistru a fost primul politician arădean care a sărit în sprijinul locanicilor: „Nu sunt de acord cu măsurile hei – rupiste luate de autorități când e vorba de pesta porcină. Sunt cunoscute scandalurile de la marginea localităților dintre polițiști, inspectori sanitari veterinari, pe de o parte, și locuitorii comunelor și satelor, pe de altă parte. Statul, prin reprezentanții lui, e văzut ca un tâlhar care nu se sfiește să confiște porcul din cotețul omului, investiția lui dacă vreți, pentru hrana familiei.

În consecință, oamenii taie animalele pentru a nu rămâne fără ele.  Sper ca de această dată, deciziile autorităților în care s-a decis confiscarea porcilor din gospodării și sacrificarea lor să fie conform legilor în vigoare”.

Arădenii spun că în weekend, la Sâmetru German au fost mai multe filtre de poliţie, care ar fi controlat maşinile pentru ca oamenii să nu transporte porcii spre alte localităţi. Disperaţi, cei din Sâmpetru German au trecut la măsuri radicale şi şi-au tăiat totţi porcii din gospodării, pentru ca autorităţile nu îi incinereze. „La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii s-au așezat și la marginea localității Sânpetru German din Arad unde a fost anunțat un focar de pestă porcină africană, iar oamenii s-au apucat să-și taie porcii în plină vară, pentru a mai salva cât se poate salva,ei preferand să consume carnea. Conform autorităților, nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni”, a declarat deputatul Eusebiu Pistru. El a explicat că dosarele pentru despăgurbiri în acest caz, se depun la Direcția Județeană pentru Agricultură și, conform legii, trebuie să conțină cererea de plată, copie de pe procesul verbal de ucidere, obținută de la DSVSA județeană, copie de pe fișa de evaluare, obținută  tot de la DSVSA județeană, copie de pe cartea de identitate și dovadă cont bancar. „În calitate de deputat, mă simt responsabil și regret enorm această stare de fapt. Într-o societate sănătoasă, autoritățile sunt în slujba oamenilor, iar măsurile luate trebuie să fie în folosul și spre binele acestora. Sper că la Arad situația va fi sub control și nu va degenera, iar pentru cei care vor depune dosare de despăgubire, banii să le ajungă repede”, a declarat deputatul Eusebiu Pistru.

Se iau măsuri în cazul pestei porcine din județul Arad

În urma confirmării apariției a două focare de pestă porcină africană la porcii din două gospodării în satul Sânpetru German, comuna Secusigiu, Florentina Horgea Prefectul Județului Arad, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, în calitate de președinte al acestuia. În cadrul ședinței au fost stabilite mai multe măsuri. Primăria comunei Secusigiu va identifica în regim de urgență locația unde să fie îngropate cadavrele animalelor infestate. În comuna Secusigiu vor fi organizate sesiuni de conștientizare a populației privind evoluția pestei porcine africane și de distribuire a materialelor informative. Echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Arad vor efectua controale la intrările și ieșirile din localitate pentru identificarea mișcărilor ilegale de suine, carne de porc și produse alimentare din carne de porc. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad și Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad vor organiza controale la cantoane și gospodăriile de la liziera pădurii de la Sânpetru – German, pentru depistarea porcilor și uciderea acestora. Direcția Silvică Arad va organiza verificări pe raza fondurilor de vânătoare din zona Sânpetru German, în vederea identificării cadavrelor de mistreți și se vor organiza partide pentru vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor. Toate animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii.

Comentarii

comentarii