Acasă Actualitate Blocul groazei, din buricul Timişoarei

Blocul groazei, din buricul Timişoarei

DISTRIBUIȚI

bloc in paragina 6FOTO

Locatarii unui bloc din Timişoara, situat pe pe str. Gheorghe Lazăr nr. 13A, au ajuns la disperare şi stau cu frica în sân că se vor electrocuta doar aprinzând becul şi că această clădire se va dărâma în capul lor.

„Vieţile noastre sunt în pericol de moarte. Pereţii şi uşile sunt pline de curent când le atingi şi se poate oricând întâmpla ceva”, s-a plâns Livia Vuscan.

 

Unii stau în casă cu umbrele

Locatarii susţin că, în urmă cu 8 ani, s-au chemat muncitori pentru a acoperi blocul. După ce a primit banii, societatea care se ocupa de lucrări a dispărut. Dar unde? Nimeni nu ştie. S-au adunat în altă etapă bani, a venit altă societate, au descoperit blocul, până la beton, inclusiv vata sticlată şi membrana de pe bloc. S-a turnat  o şapă, în luna decembrie, pe o zi când ploua, era lapoviţă şi ninsoare. După un timp, s-a făcut simţită din nou umezeala.

„De atunci, stăm cu apa în cap, iar cei de la etajul IV cu umbrela în casă. Curentul electric întrerupându-se de nenumărate ori, rămânând fără lumină zile în şir. Unii stau la foc cu lemne. Alţii stau în casă cu umbrele. Te-aş întreba domnule administrator Marcu Alexandru dacă ar fi să locuieşti la etajul IV, cum ai proceda? Sau cum ai fi procedat. Sunt convinsă că de mult era blocul acoperit”, susţine Vuscan.

bloc in paragina 7Intabularea apartamentelor – altă problemă

Oamenii susţin că apartamentele au fost cumpărate de la „6 Martie”. Au fost adunaţi de mai multe ori bani, pe motiv că nu puteau fi intabulate, urmând  procese. Şi toate aceste procese fiind achitate pe banii locatarilor. S-a început din nou un proces, iar avocatul, văzând câtă mizerie este în bloc, i-a ajutat pe oameni, împreună cu primăria, la întabularea blocului, dar nu şi a terenului.

Una din locuinţele de la etajul IV al blocului nu are curent, ba mai mult, s-a auzit un scurt circuit la uşă, unde plouă pe panoul de curent, de 4 zile. „Eu, locuind la etajul IV, nu am avut două zile curent. Am chemat pe cineva, care mi-a tăiat rigipsul de pe tavan ca să-l poată repara, fiindcă am copii la şcoală şi nu puteam locui aşa. După o zi, s-a făcut un scurt circuit, fiind nevoită să chem pentru a-l pune în funcţiune. S-a întâmplat din nou după două zile, neavând ce face, am chemat şi mi l-a reparat. Dar vieţile noastre sunt în pericol. Poate de la atâta umezeală nici nu mai arde, dar pereţii şi uşile sunt pline de curent când le atingi şi se poate oricând întâmpla ceva. Dar cui îi pasă? Dacă preşedintele nu poate să studieze dosarul, ce încredere pot să aibă locatarii în comitetul blocului.
Iar această societate, care a venit să semnăm pentru cedarea acoperişului de a masarda, la începutul primăverii 2012, de ce nu a venit să discute cu locatarii? Nu-i cunoaşte decât administratorul şi un cenzor. Nici chiar preşedintele blocului nu-i cunoaşte. Au fost aduse şi alte societăţi, una chiar de preşedintele blocului, care a venit cu schiţe, dar administratorul a refuzat. Această societate şi-a luat angajamentul că, dacă nu reuşeşte să acopere până iarna, va pune un gel membrană să nu mai plouă la locatarii de la etajul IV. Da de unde? Această societate care nu se ştie cum se numeşte, ştim că administratorul ei este un domn Marius, care şi-a trimis proiectantul în bloc, pentru a face o schiţă, că proiect nu este, pentru interiorul fiecărui apartament în schimbul a 100 lei, pe care i-am achitat. Când această hârtie a fost adusă, ne-a înmânat câte o copie, motivând că originalul rămâne la administrator. Păi ce caută originalul apartamentului la administrator?“, spune Vuscan. Mai apăsător este că în acest bloc cheltuielile pentru o cameră de cămin sunt mult prea mari, ca pentru un apartament de 3 camere, fie şi pe timp de vară şi pe timp de iarnă. „Cine este totuşi de vină în toată povestea aceasta şi ce se urmăreşte?”, se întreabă Vuscan.

bloc in paragina 3Marc Alexandru susţine că unii locatari sunt de vină

Contactat pentru a-şi spune un punct de vedere, administratorul Marc Alexandru a dat vina pe nepăsarea unor locatari, susținând că din cauza lor s-a tergiversat începerea lucrărilor. „Noi am contactat o firmă să mansardeze, dar unii locatari s-au mişcat încet, în sensul că nu au prezentat documentaţia cerută, s-a întârziat şi nu s-a început lucrarea în 2012. S-a semnat tabelul, dar acum se aşteaptă un timp favorabil, pentru a se începe construcţia. Ce aş mai putea să fac? Dumneavoastră ce aţi face dacă aţi fi în locul meu? Ce să fac dacă oamenii nu au înţeles că trebuie să ne mişcăm repede? Eu nu pot să fac totul de unul singur”, a declarat Marc Alexandru.

 

bloc in paragina 1

bloc in paragina 2

bloc in paragina 4

bloc in paragina 5

Comentarii

comentarii