Acasă Economic Locuinţele ANL, lovitură sub centură pentru piaţa imobiliară

Locuinţele ANL, lovitură sub centură pentru piaţa imobiliară

DISTRIBUIȚI

Noua variantă a programului Prima Casă a fost special concepută pentru a da un impuls sectorului construcţiilor şi pieţei imobiliare. Cel puţin, aceasta este intenţia oficială. Pornind de la preţurile medii ale principalelor tipuri de apartamente, în baza Indicelui imobiliare.ro, www.imobiliare.ro, a realizat o analiză cu privire la influenţele programului guvernamental asupra sectorului rezidenţial şi al construcţiilor.
Aparent, modificările programului Prima Casă dau ceva mai multe şanse dezvoltatorilor; în acelaşi timp, orientarea spre apartamentele noi reuşeşte să ţină în frâu tendinţa de creştere a preţurilor de către proprietarii apartamentelor vechi. Cu toate acestea însă, rămâne un mare semn de întrebare referitor la măsura în care Prima Casă 2 va reuşi să-şi atingă obiectivul declarat, acela de a da un impuls real pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor.
Suma alocată de Guvern, în scădere faţă de anul trecut, nu este singurul motiv de îngrijorare pentru cei care îşi pun multe speranţe în programul Prima Casă. Adevărata ameninţare constă însă în faptul că o mare parte din această sumă, 400 – 500 de milioane de euro, poate fi orientată spre acordarea de credite cumpărătorilor de locuinţe ANL.
O comparaţie între preţurile promovate de locuinţele ANL şi cele cerute pentru celelalte categorii de apartamente de pe piaţă, în baza Indicelui imobiliare.ro, indică adevăratul motiv de îngrijorare pentru principalii actori ai pieţei imobiliare.


În condiţiile în care o garsonieră ANL costă 19.140 de euro, un apartament cu două camere – 26.950 de euro, iar unul cu trei camere – 36.014 de euro, preţuri de aproape trei ori mai mici decât cele cerute în prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este uşor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului Prima Casă 2. Rămâne de văzut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi în piaţă. Efectul va fi vizibil şi asupra cumpărătorilor care nu se califică pentru locuinţele ANL, limita de garantare pentru aceştia fiind sensibil redusă.

Comentarii

comentarii