Acasă Actualitate Locuitorii din Ciarda Roşie vor poliţie comunitară

Locuitorii din Ciarda Roşie vor poliţie comunitară

DISTRIBUIȚI

“Au fost plantaţi, anul trecut, peste 400 de pomi în Ciarda Roşie Timişoara. I-am primit de la Primăria Timişoara şi i-am dat cetăţenilor să-i pună în faţa caselor, dar au fost furaţi sau distruşi. Acum, în primăvară, nu ştiu dacă mai am curajul să merg la primărie să mai iau pomi, că dacă îi voi planta iarăşi, va trebui să pun câte un poliţist la fiecare pom, să nu mai fie furaţi”, a declarat Ovidiu Tănase (foto), preşedintele Cartierului Ciarda Roşie. Interesant este că aceşti pomi au fost daţi locuitorilor din zonă şi au fost plantaţi chiar de ei înşişi, dar au dispărut sau au fost distruşi. Tănase se întreabă: “Dacă oamenii i-au plantat pentru ei, atunci cine i-a furat sau distrus?” Răspunsul ar fi că pomii au fost distruşi tot de oamenii care i-au plantat, dar de pe alte străzi, sau au fost smulşi din rădăcină de hoţi.

“Eu le fac rost poliţiştilor de birou”

Una dintre cele mai importante probleme ce trebuie rezolvate în Cartierul Ciarda Roşie este reţeaua de canalizare, dar şi refacerea trotuarelor pe unele străzi, este nevoie şi de montarea de coşuri de gunoi, dar, în primul rând, oamenii doresc înfiinţarea unui post al Poliţiei Comunitare Timişoara, în zonă. Rezolvarea acestei probleme este cu atât mai importantă, cu cât foarte mulţi indivizi certaţi cu legea, specializaţi în fărădelegi în ţările bogate ale Uniunii Europene, au revenit în Timişoara, din cauza crizei economice şi acum se dau la furturi şi tâlhării cu şi mai multă dexteritate, iar teama oamenilor este mare, fiindcă nu prea are cine să îi apere şi să intervină la timp, în caz de nevoie. Situaţia a ajuns atât de gravă încât mulţi cetăţeni din Timişoara s-au trezit că le-au fost furate chiar roţile de la maşină (foto). “Am vorbit deja cu directoarea Şcolii generale nr. 20 din cartier, care şi-a făcut alt birou. Astfel, eu pot să fac rost de locaţie pentru sediul poliţiei comunitare, unde să fie unul sau doi poliţişti. Biroul are fax, computer şi toaletă. Am cerut expres să pună un post de poliţie în Ciarda Roşie. La noi sunt mereu probleme, în Calea Buziaşului, pe străzile Atomului sau Metalurgiei, mai ales, că în zonă sunt mai multe cămine de nefamilişti, fiindcă ei au venit cum au venit şi stau cum stau pe acolo”, a subliniat Tănase.

Jurnal de cartier
Deşi Cartierul Ciarda Roşie este mărginaş şi, o vreme, se cunoştea ca o zonă defavorizată, cu cinci ani în urmă a fost înfiinţat primul consiliul de cartier din Timişoara. Mai târziu a fost luat drept model, iar în acest moment în oraşul de pe Bega există 15 consilii de cartier, pentru care Primăria Timişoara chiar a primit un premiu internaţional. Această descentralizare ajută foarte mult la rezolvarea problemelor ridicate de către cetăţeni şi la circulaţia informaţiei. Mai mult, Consiliul Ciarda Roşie, cu sprijinul Primăriei Timişoara, editează ziarul periodic “Jurnal de cartier”, distribuit gratuit cetăţenilor. “Cei din Consiliul de Cartier Ciarda Roşie, care au realizat această publicaţie, nu beneficiază de niciun fel de facilităţi, la fel ca şi toţi cei care se dedică, într-un fel sau altul, prin consiliile de cartier, comunităţii în care locuiesc. Cu sprijinul Direcţiei de Comunicare din Primăria Timişoara, au realizat acest nou mijloc de a intra în legătură cu dumneavoastră, iar comunicarea joacă un rol extrem de important în relaţiile dintre noi toţi. Aveţi acum o nouă posibilitate de a vă adresa autorităţilor, de a face sesizări, de a veni cu sugestii şi soluţii, de a vă implica , de a face ca mesajul dumneavoastră să pătrundă în cartier şi mai departe”, scrie Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, în editorial. Interesant este că, tot pentru facilitarea circulaţiei informaţiei şi pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii, vor fi înfiinţate panouri mobile de informare a cetăţenilor, dar şi cutii poştale, unde oamenii pot să îşi depună sugestiile sau nemulţumirile.

Comentarii

comentarii