Acasă Economic Locuri de muncă în Europa pentru tinerii din Timiș

Locuri de muncă în Europa pentru tinerii din Timiș

DISTRIBUIȚI

loc-de-munca 81105Tinerii din şcolile de meserii din judeţul Timiş au posibilitatea de a profesa în tot spaţiul european, primii dintre ei fiind selectaţi pentru firme din Belgia, în domenii de servicii alimentare şi turism.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, în calitate de partener al Proiectului Q-placements.Net şi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, promovează şi susţine politicile privind mobilitatea forţei de muncă, în cadrul unui “Parteneriat şi networking în formarea profesională la locul de muncă” ce a fost finalizat în toamnă.
Tematicile pe care proiectul le vizează cuprind rolul mobilităţilor în dezvoltarea competenţelor în procesul educaţional, importanţa parteneriatului în proiecte de mobilitate, poveşti de succes în atragerea de resurse financiare şi realizarea concretă a mobilităţilor şi surse de finanţare pentru proiectele de mobilităţi şi colaborare în reţele tematice.
‘Partenerii noştri din cele nouă ţări cu care conlucrăm în acest proiect (Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Suedia) urmăresc acelaşi lucru, să promovăm elevii să facă practică în anumite ţări, iar de acolo să vină la noi. Până acum, câteva zeci de elevi români au făcut practică în străinătate; la noi au venit elevi din Spania, iar numărul acestora va creşte. Rezultatele au fost pozitive şi de-o parte şi de alta, firme-practicanţi’, spune Florica Chiriţă, director general al CCIA Timiş.
Proiectul este privit cu încredere de Inspectoratul Şcolar Judeţean, care vede soluţii viabile pentru copiii care aleg drumul specializării în meserii cu care nu vor rămâne şomeri. Faptul că adolescenţii se vor putea pregăti direct la firmele din străinătate asigură internaţionalizarea mobilităţii pe piaţa forţei de muncă şi le dă o şansă în plus de a câştiga mai mult.
Tinerii care aleg calea pregătirii în meserii şi învaţă în sistemul dual cu practică în companiile străine din Timişoara au posibilitatea de a munci şi în străinătate, dar mai întâi trebuie să dobândească aici o calificare. Pregătirea în domeniul meseriei este cu atât mai temeinică şi mai complexă cu cât se face mai mult cunoscând realităţile şi din alte companii străine, nu doar din cele de la noi. Patronii străini au pretenţii deosebite faţă de cei de la noi, chiar şi companiile străine care funcţionează în România şi care s-au implicat foarte serios în pregătirea forţei de muncă necesară lor. Au alte criterii, au cerinţe specifice, care nu funcţionează în acelaşi fel şi la noi’, completează prof. dr. Cornel Petroman, fost inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Timiş.
Proiectul Q-placements.Net este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Leonardo da Vinci şi se derulează de Camera de Comerţ şi Industrie Terrassa (Spania) – partener coordonator împreună cu organizaţii partenere din cele nouă ţări europene şi a avut ca obiectiv principal crearea unei reţele europene a companiilor gazdă care promovează formarea profesională internaţională la locul de muncă pentru elevi şi ucenici.
CCIA Timiş, în calitate de partener al proiectului, va susţine şi promova reţeaua Q-Placements.Net prin servicii specifice: introducerea în baza de date europeană a intenţiei de participare la un stagiu de plasare şi mobilităţi; completarea documentelor necesare; diseminarea interesului oricărui stagiar în rândul firmelor interesate; negocierea stagiului de plasare în funcţie de profilul stagiarului şi de nevoile companiilor; identificarea de suport financiar necesar stagiului de plasare.

Comentarii

comentarii