Acasă Eveniment Lotul UCMR, trimis în judecată de procurorii DNA

Lotul UCMR, trimis în judecată de procurorii DNA

498
DISTRIBUIȚI
Procurorii anticorupție au finalizat rechizitoriul și au trimis dosarul la instanță.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a patru persoane, toți în stare de arest preventiv, în dosarul UCM Reșița.

 Este vorba despre: SAID BAAKLINI, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de: tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat; asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior; ADRIAN CHEBUŢIU, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat; asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior; ADRIAN PREDA, director executiv al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat; asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior şi EUGEN BOGATU, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile favorizarea infractorului şi intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.
 
Senatorul Mircea Banias, scos de sub urmărire penală
 
Senatorul Mircea Banias şi ministrul Transporturilor nu mai apar în dosar. "Faţă de învinuitul Banias Mircea Marius s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Din probele administrate în cauză a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsura aprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcute de învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea inculpatului Said Baaklini" se arată într-un comunicat de presă al DNA.
 
La data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA. Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură.
 
În baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă acestei tranzacţii, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro.
 
Pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Said Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuţiu Adrian. Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, a încheiat în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preţ supraevaluat a celor patru motoare vechi. La rândul său, inculpatul Preda Coriolan Adrian, în calitate de director executiv al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective.
 
Pentru ca restituirea de TVA aferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea încercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României. Având în vedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, în cursul lunii noiembrie 2010, în calitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite.
 
 
Concret, Bogatu Eugen a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea părăsirii teritoriului României în cel mai scurt timp de către mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA, în sensul angajării unui vas comercial pentru transportul mărfurilor în Republica Guineea şi a efectuării tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca mărfurile respective să părăsească urgent teritoriul României. În plus, acesta a făcut personal intervenţii pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora.
 
De asemenea, Bogatu Eugen a pretins în mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanţa, în virtutea relaţiilor contractuale pe care această societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL. Relaţiile contractuale au fost mijlocite, într-adevăr, de inculpatul Bogatu Eugen, care urma să primească şi un comision nedeterminat pentru acest lucru.
 
În calitate de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, funcţie în care avea sarcina de a supraveghea/controla operatorul portuar SC Umex SA Constanţa, Bogatu Eugen a intermediat şi a înlesnit efectuarea de operaţiuni comerciale între acest agent economic şi SC Libarom Agri SRL în cursul lunii noiembrie 2010, în condiţiile în care fapta era de natură a-i aduce atât direct cât şi indirect foloase necuvenite constând în sume de bani neprecizate.
De asemenea, Bogatu Eugen a redactat împreună cu inculpatul Said Baaklini memorii, petiţii şi adrese de protest către ANCEX, Autoritatea Naţională a Vămilor, Compania Maritimă Constanţa, Punctul de Trecere a Frontierei Constanţa, CNAPM Constanţa Sa, UMEX.
La data de 26 noiembrie 2010, în portul Constanţa, marfa cumpărată de la SC Libarom Agri Srl Bucureşti de la uzina Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea.
 
Cu toate acestea, exportul efectiv al mărfurilor a fost împiedicat de intervenţia parchetului.
 
În cauză, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Said Baaklini, Preda Coriolan Adrian, Chebuţiu Adrian, Bogatu Eugen, măsură valabilă până la data de 20 februarie 2011.
 
"Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie" spune Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
 

Comentarii

comentarii