Acasă Actualitate Luca Novac – unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști din Banat –...

Luca Novac – unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști din Banat – a murit

436
DISTRIBUIȚI

Luca Novac – unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști din Banat – a murit. ”Drum lin către stele! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină alături de soția lui, Maria Tudor!”, este mesajul Leontinei, o prietenă.

Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. A fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord. În 1964 a fost angajat ca solist instrumentist la saxofon, în cadrul Orchestrei Populare de stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, devenită apoi „Doina Banatului”.

Comentarii

comentarii