Acasă Eveniment „Lucian, pentru mine vei împlini 30 de ani!”

„Lucian, pentru mine vei împlini 30 de ani!”

310
DISTRIBUIȚI

La un an de la „cazul Ferrari”, mama tânătului ucis speră încă în dreptate, în timp ce Cocoană este liber ca pasărea cerului
Mulţi timişoreni aproape au uitat de teribilul accident produs de un Ferrari, din 19 august 2008. Atunci, un tânăr de 28 de ani, Lucian Reja, a fost spulberat pe trotuar de bolidul condus de un inconştient, Adrian Iosif Cocoană. Cocoană, omul care juca poliţiştii pe degete, prin bani şi influenţă, a pierdut controlul maşinii în timp ce încerca să depăşească un taximetrist pe contrasens. A ieşit de pe şosea şi a lovit, pe trotuarul din apropiere, doi tineri. Lucian Reja a murit la două ore mai târziu, pe patul celui mai apropiat spital. Prietena lui a avut mult timp probleme cu piciorul. Omul care a absolvit Medicina a fugit de la locul accidentului şi s-a predat mai apoi poliţiei, după mai bine de 24 de ore. Martori care au preferat să nu vorbească încă, dar chiar şi surse din poliţie au confirmat atunci: Cocoană era beat criţă. Acum, „criminalul din Ferrari” este liber. Se plimbă cu barca pe Bega şi cere magistraţilor să-i ridice interdicţia de a părăsi Timişoara. Viaţa lui a rămas, în mare, aceeaşi…

„Viaţa mea s-a oprit pe 19 august 2008”
Straniul caz de la Timişoara a stârnit o atenţie nebănuită la momentul accidentului şi multe luni după. Mânia publică s-a potolit după ce afaceristul timişorean a fost arestat preventiv. Era, însă, doar praf în ochi… Cu o echipă de avocaţi mercenari în spate, Cocoană a reuşit să-şi mute procesul la Craiova, să fie eliberat condiţionat, la limita legii şi apoi să tergiverseze la nesfârşit un proces ce pare să nu se mai termine. Pentru el viaţa nu s-a schimbat prea mult… Îşi petrece în lux interdicţia de a părăsi oraşul şi, probabil, visează la alte curse nebuneşti pe şosele. Pentru el, banii nu au contat niciodată. Până acum, cu ajutorul lor a putut cumpăra absolut orice. „Mulţi îmi spun că trebuie să trec peste această nenorocire. Că viaţa merge înainte. Viaţa mea s-a oprit însă pe 19 august 2008. Lucian, pentru mine vei împlini 30 de ani şi, la anul, 31 şi tot aşa. Eu am murit, însă, în urmă cu aproape un an”, povesteşte, printre lacrimi, Aurelia Grămescu, mama lui Lucian Reja.

A anticipat că este la final de drum…
Viaţa şi moartea lui Lucian Reja ar putea deveni oricând subiecte de film. O stranie coincidenţă l-a legat într-un mod misterios de numărul 19. Lucian Reja s-a născut într-o zi de 19, exact ca şi mama lui – Aurelia Grămescu. Soarta a făcut ca tot într-o zi de 19 să şi părăsească această lume. Cu 19 zile înainte de accident trebuia să plece într-o misiune în Africa. Fiu de preot, crescut de un musulman, prieten apropiat cu ucigaşul şi întreţinător de familie… Lucian Reja le-a trăit pe toate. Marea lui dorinţă era să plece definitiv din România. Nu şi-a mai putut-o împlini niciodată. „Lucian nu era un şmecher sau un băiat de bani gata. Mereu mi-a spus că fără aceste atribute nu ai ce căuta în România. Voia să ne mutăm împreună în Africa de Sud. Voia să se căsătorească, să facă copii şi eu să am grijă de ei”, spune Aurelia Grămescu. O întâmplare la fel de ciudată ca destinul lui Lucian, descoperită cu puţin timp în urmă, lasă să se înţeleagă că, într-un fel, pe care probabil nici el nu-l înţelegea, Lucian ştia că va muri curând. În urmă cu o lună, mama lui Lucian a făcut cadou telefonul fiului său unei rude apropiate. Ultima dintre pozele de pe mobil era un portret cu Lucian Reja. Un portret cu un înger în spate… Fotografia a fost făcută cu puţin timp înainte ca Lucian să părăsească această lume.

Ultimele amintiri…
Zilele acestea, în memoria lui Lucian Reja va fi pusă o placă comemorativă, la locul inexplicabilului accident – viaductul din Circumvalaţiunii. „Eu nu voi fi acolo, în acel moment. Nu am putut niciodată să trec măcar la 100 de metri de locul accidentului. Mă doare prea tare să ajung în locul în care el a spus «auu», în care el a simţit acea durere şi probabil a ştiut că nu mai are mult de trăit. Nu voi fi nici pentru a pune coroana, care va avea scris pe ea cu litere mari «Lucian, pentru mine vei împlini 30 de ani»”, susţine mama tânărului ucis absurd, într-un accident şi mai absurd, în timp ce se plimba pe un trotuar. Pe 19 august, toţi cei care vor să-şi amintească de Lucian Reja, simpli prieteni, apropiaţi sau oameni care nu l-au cunoscut direct pe Lucian, sunt aşteptaţi la cimitirul din Calea Lipovei. Aici îi vor întâmpina mama şi bunica lui Lucian Reja.

Negocieri cu durerea
Aurelia Grămescu a mai aflat sigur un amănunt pe care doar îl bănuia, din momentul accidentului. Fiul ei a murit salvând o viaţă. „Doctorul Menderle a spus că Lucian a fost conştient în ultimele lui clipe. A putut să vorbească. Spunea mereu că îl doare spatele şi că nu a putut să sară din faţa maşinii, pentru că a împins-o prima oară pe prietena lui din calea bolidului”. Familia lui Lucian îi va face şi o slujbă de pomenire, pe 15 august, de Sfânta Maria. În acest timp, tatăl lui Adrian Iosif Cocoană, alias „criminalul din Ferrari”, a dorit să cadă la pace cu Aurelia Grămescu. „În februarie mi-a spus că, dacă vreau şi semnez un act oficial, îmi dă 15.000 de euro. Am refuzat, toţi banii din lume nu pot cumpăra memoria fiului meu. Cocoană senior a împrăştiat apoi în oraş zvonul că mi-ar fi oferit 500.000 de euro şi eu aş fi vrut un milion”. „Dosarul Ferrari” este departe de a se termina. Timp de două luni, acesta a fost trimis la Curtea Constituţională, la o cerere a avocaţilor lui Cocoană. Pe 14 iulie, afaceristul timişorean a cerut ridicarea interdicţiei de a părăsi Timişoara. Motivul – voia să-şi dea masteratul în medicină la Cluj. Decizia s-a amânat pentru 25 august. Atunci, magistraţii olteni, colegi cu cei ce au decis judecarea lui Cocoană în libertate, vor hotărî dacă vor încuraja o eventuală carieră medicală a omului ce a fugit lăsând un semen să moară. Cocoană riscă între 2 şi 7 ani de închisoare pentru omor din culpă, vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului.

Comentarii

comentarii