Acasă Actualitate Lucrările de reabilitare a Căii Stan Vidrighin și bulevardului Cetății urmează să...

Lucrările de reabilitare a Căii Stan Vidrighin și bulevardului Cetății urmează să fie finanțate pe POR Vest

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara pregătește depunerea documentației în vederea acoperirii cheltuielilor pentru reabilitările Căii Stan Vidrighin și a bulevardului Cetății din bani europeni. Finanțarea se va face pe bani din noul Program Operațional Regional Vest.

Pe lista proiectelor supuse votului consilierilor locali se va afla și cel referitor la proiectul cu titlul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 2, Calea Stan Vidrighin”, respectiv Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4”, Bulevardul Cetății” . Votul este necesar pentru ca proiectul să fie depus în vederea finanțării în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu mobilitate urbană sustenabilă.

Conform documentației, valoarea totală a proiectului este de 101,2 milioane de lei, inclusiv TVA, urmând ca din bani europeni să fie acoperite 79,4 milioane de lei, restul de 21,7 fiind neeligibili.
În condițiile date, contribuția la proiect din bugetul propriu va fi de 23,3 milioane de lei, din care 1,58 de milioane sau 2% este cofinanțarea proiectului și 21,7 valoarea neeligibilă.

În ceea ce privește Cetății, valoarea lucrărilor este de 110.805.689,32 lei, inclusiv TVA, din care valoarea totală eligibilă 78.389.655,79 lei și valoarea totală neeligibilă 32.416.033,53 lei. Contribuția proprie în proiect a Municipiului Timișoara, în cuantum de 33.983.826,66 lei, e formată din 1.567.793,13 lei, respectiv 2 % din valoarea totală eligibilă a proiectului, reprezentând cofinanțarea proiectului. 32.416.033,53 lei reprezintă valoarea totală neeligibilă a proiectului.

„Profităm de oportunitatea de a accesa bani europeni ca să finanțăm două dintre cele mai mari și costisitoare proiecte pe care le avem în derulare: Cetății și Vidrighin. Practic, dorim să acoperim integral costurile acestor lucrări din fonduri europene. Este un apel pe care îl așteptăm de ceva timp, tocmai pentru că am dus aceste lucrări strict cu bani din bugetul local. Vorbim de aproape 170 de milioane de lei, adică 34 de milioane de euro, o sumă uriașă, chiar și pentru un oraș mare ca Timișoara. Odată ce obținem această finanțare, vom putea realoca banii din bugetul local spre alte proiecte majore prin care creștem calitatea vieții în Timișoara”, spunea primarul Dominic Fritz în luna septembrie.

Deși lucrările au avut loc deja, în cea mai mare parte, apropiindu-se de final, fiind realizate în precedentul ciclu de finanțare, acestea nu au primit fonduri europene în cadrul acestuia, fiind necesară accesarea și cheltuirea celor alocate în noul ciclu.

Comentarii

comentarii