Acasă Cultura Lulu. O mascaradă – la Timişoara

Lulu. O mascaradă – la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Lulu…. va avea loc vineri, 5 iunie, de la ora 21,30, în Curtea cu Castan de la Casa Artelor (str. Augustin Pacha nr. 8).

Lulu. O mascaradă este o alegorie a emancipării femeii, urmărită prin întrepătrunderea dintre câteva momente-cheie ale gândirii feministe şi evoluţia artelor vizuale, la care artistele au contribuit major.
În plan realist, este înfăţişat efortul unei femei de a scăpa dintr-o relaţie nefastă şi de a-şi regăsi puterea de a iubi oamenii şi lumea. Pentru a se putea obiectiva, femeia este obligată să se recunoască într-o versiune a ei înseşi aflată într-un moment biologic mai fast, la prima tinereţe. Cea care iniţial pare să îi fie rivală, răpitoarea Lulu, râvnită de bărbaţi şi lipsită de interioritate reală, devine, pe măsură ce dialogul avansează, însăşi vocea unei conştiinţe mai sigure de sine, mai mature şi mai apte de auto-cunoaştere.
Obstacolele şi dilemele pe care conştiinţa sa i le înfăţişează în acest proces de autocunoaştere şi eliberare sunt proiectate în planul mai vast al înseşi devenirii autopercepţiei feminine în Occidentul ultimelor două secole. Astfel, tablourile secvenţiale sunt deopotrivă trepte pe drumul autoregăsirii de sine, precum şi oglindiri ale personajului în câteva dintre momentele importante ale artei feministe, dacă înţelegem prin aceasta împletirea dintre auto-reprezentarea feminităţii şi arta vizuală.
În felul în care au conceput-o câteva talentate fotografe, performere şi artiste video, arta feministă este un joc conştient şi bine susţinut cu măşti, propuse ca formule identitare pentru femeile din societăţile tradiţionale şi moderne. E o „mascaradă”, o petrecere de măşti, dar fără scopul gratuit al purei etalări, ci cu acela al reflecţiei şi autocunoaşterii.
Coregrafia: Tünde Baczo / Decor: Zsolt Fehervári / Costume: Simona Vegh / Light Design: Lucian Moga / Video Design: Lucian Matei / Muzica: Sebastian HamburgerSponsori: Asociatia Clubul Economic German Banat, TextInc / Parteneri: Galeria Jecza, Fundaţia Interart TriadePreţul unui bilet: 25,-lei / 20,- lei cu reducere.
Lulu. O mascaradă – cu Claudia Ieremia, Ana Munteanu şi Bogdan Spiridon – este un spectacol, producţie a Asociaţiei Simultan şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş. Se va juca din nou vineri, 5 iunie, de la ora 21,30, în Curtea cu Castan de la Casa Artelor (str. Augustin Pacha nr. 8). Este o adaptare după textul Lulu de Frank Wedekind şi după documente biografice de Maya Deren, Inga Svala Thorsdottir şi Contesa de Castiglione. Premiera spectacolului regizat de către Alexandru Mihăescu a avut loc în luna aprilie, la Galeria Jecza, cu casa închisă.

Comentarii

comentarii