Acasă Actualitate Lumânări parfumate din ulei uzat. Un business social-incluziv și ecologic

Lumânări parfumate din ulei uzat. Un business social-incluziv și ecologic

DISTRIBUIȚI

OilRight este o inițiativă inedită pornită de Roxana Țecu, la Timișoara. Pornind de la un model din Slovenia, timișoreanca a decis să producă lumânări decorative, parfumate și relaxante, având ca materie primă uleiul alimentar generat de gospodăriile din oraş. Este un business social-incluziv, cu finanţare de la Uniunea Europeană.  

OilRight oferă o alternativă curată de colectare şi reutilizare a uleiului alimentar folosit. Acesta e procesat şi transformat, cu ajutorul a patru persoane cu dizabilităţi. 

„Reducem poluarea cu acest tip de deşeu. Un litru de ulei alimentar uzat aruncat într-un râu poate polua până la un milion de litri de apă. Odată colectat uleiul de către noi, se întâmplă o mică magie. Şi anume, este transformat cu ajutorul unei tehnologii speciale în lumânări parfumate. Dincolo de un impact bun asupra mediului, OilRight are şi un impact bun social, atelierul oferind locuri de muncă unor persoane vulnerabile. Este un proiect de antreprenoriat social”, a povestiti Roxana Ţecu. 

Fiecare timişorean poate să devină furnizor de materie primă pentru lumânărilor parfumate, prin donarea uleiului alimentar uzat. În procesul tehnologic, se foloseşte ca materie primă o ceară specială, vegetală, cumpărată din Portugalia, de la cei care au inventat-o şi patentat-o.

„Uleiul care ajunge la noi în atelier trece printr-o centrifugă specială pentru uleiul alimentar uzat, care-l purifică. Asta înseamnă că elimină mirosuri, resturi de sare şi de apă. Vom obţine un ulei curat, care este apoi încălzit la 85 de grade Celsius şi se amestecă cu ceara vegetală. E o anumită reţetă pe care trebuie să o respectăm”, a mai spus Roxana Ţecu. 

În acelaşi timp, angajaţii pregătesc paharele, în care se lipeşte un fitil. Este apoi turnată compoziţia caldă şi se lasă la răcit. În final, se taie fitlul, se pune capacul de plută, care rolul ca suport, să nu stea direct pe mobilier, şi se ambalează în cutii de carton. 

Mirosul este dat de ceara cumpărată în diferite arome, există şi varianta de ceară neutră, la care se adaugă arome esenţiale. Dintr-un litru de ulei ies cam zece lumânări.

„Suntem mândri că am reuşit să strângem 3,5 tone de ulei. Cu precădere de la persoane fizice, care nu au obligaţia legală de a dovedi că se debarasează în mod corect. De asemenea, folosim şi uleiul alimentar expirat. Am primit în această iarnă de la un supermarket 300 de sticle de ulei exprirat. Atunci sărim etapa de centrifugare”, a adăugat Roxana Ţecu. 

 Lumânările sunt disponibile la vânzare pe site-ul Oilright.ro, dar şi în locul în care acestea sunt fabricate, în curtea centrului industrial Faber. 

OilRight are parteneriate cu mai multe companii şi restaurante, care le cumpără produsele, iar de asemenea, lumânările parfumate se mai găsesc şi în cadrul diverselor târguri şi festivaluri din Timişoara.

Comentarii

comentarii