Acasă Actualitate Lumea medicală din Timișoara strălucește la nivel mondial

Lumea medicală din Timișoara strălucește la nivel mondial

DISTRIBUIȚI

medici din timisoara stralucesc in SUAPatru reputați medici și profesori de la Universitatea de Medicină “Victor Babeș” Timișoara – prof. dr. Marius Raica, rector, prof. dr. Dan V. Poenaru, fost prorector, prof. dr. Maria Câmpeanu și doctorul Manuel Oprea au fost incluși, alături de alți mari medici și profesori din America, în monografia „Degenerarea discului intervertebral”.
Lucrarea a apărut la jumătatea lunii noiembrie 2016, la celebra editură Nova Science Publisher, din New York. Ceilalți profesori care au mai semnat în această importantă lucrare medicală sunt de la universități din Baltimore, Stanford, New York sau Chicago. Capitolul doi “Structura nervoasă din interiorul discului intervertebral: posibile legături cu bolile simtomatice ale discului lombar” este scris de cei patru medici timișoreni. „Am observat că pe măsură ce anii trec tot mai multe hernii de disc apar la tineri cu vârste de sub 45 de ani, chiar dacă nu au făcut un efort fizic deosebit. Mi-am pus întrebarea: “De ce se produc aceste rupturi de disc intervertebral și apare hernia de disc?” Maladia este invalidantă dacă nu este operată corect. Am colaborat cu colegii de la Laboratorul de Histologie, sub conducerea profesorului Marius Raica, și am ajuns la niște concluzii. Cercetarea a fost finalizată într-o teză de doctorat susținută de medicul Manuel Oprea, sub conducerea științifică a mea. Teza a obținut calificativul excepțional”, a explicat prof. dr. Dan V. Poenaru.
Din această teză au fost publicate mai multe capitole în reviste de prestigiu din Occident. Astfel, dr. Poenaru a fost contactat de Universitatea Stanford și i s-a comunicat că editura este interesată să publice aceste idei novatoare și să trimită întreaga teză. Lucrarea a fost trimisă în SUA și astfel a fost publicat un întreg capitol în monografia „Degenerarea discului intervertebral”. „Acum la sfârșit de ani avem o bucurie. Suntem singurii români care publicăm sub egida Universității Stanford alături de nume de mare prestigiu din lume. Eu cred că este un motiv de mândrie și bucurie pentru școala medicală timișoreană”, a mai spus dr. Poenaru.
Amintim că profesorul universitar emerit Dan V. Poenaru este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi laureat al Academiei Române. În anul 1993, prof. dr. Dan V Poenaru pune piatra de temelie a noii Clinici de Ortopedie şi Traumatologie din Timişoara. Clinica II Ortopedie şi Traumatologie din Timişoara, condusă de prof. dr. Dan V Poenaru deţine un Compartiment de Chirurgie spinală, un Compartiment de chirurgie a septicilor, iar din 2001 un Compartiment de chirurgie osteo-articulară al bolnavilor hemofilici, singurul din ţară, acesta fiind inclus în Programul de finanţare pentru Hemofilie al Ministerului Sănătăţii. Activitatea desfăşurată în cadrul clinicii este foarte vastă, incluzând tratamentul tuturor afecţiunilor din specialitate, atât din sfera afecţiunilor traumatice, cât şi din sfera celor ortopedice, tumorale, infecţioase sau degenerative. În cadrul clinicii au fost efectuate de-a lungul timpului o serie de intervenţii chirugicale în premieră locală şi regional: 2002- repararea defectelor cartilajului articulației genunchiului folosind tehnica transplantului de condrocite pe suport tridimensional solid (Hyaff-11) – Hyalograft C- premieră națională; 2006 –tratamentul rupturilor ligamentului încrucișat anterior al genunchiului folosind ligament artificial sintetic LARS- premieră națională; 2008- endoprotezarea pacienților cu artropatie cronică hemofilică – premieră regională; 2010 – repararea defectelor cartilajului articulației genunchiului folosind tehnica transplantului autolog de condrocite chondrotissue- premieră națională; 2011- chirurgia endoscopică spinală – premieră națională. De asemenea Clinica II Ortopedie se bucură de o largă colaborare cu o serie de personalităţi internaţionale ale chirurgiei ortopedice atât din Europa, cât şi din Asia, Rusia și America.
Mai amintim că Universitatea Stanford din California SUA, începând cu anul 1952, a dat 54 de câștigători ai Premiului Nobel.

Comentarii

comentarii