Acasă Cultura Lumenicum – un câmp prospectiv matur, complex, original și irezistibil, la galeria...

Lumenicum – un câmp prospectiv matur, complex, original și irezistibil, la galeria Helios Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vernisajul expoziției Lumenicum, autoare Gloria Gratti, va avea loc, în 20 decembrie, de la ora 18.00, la galeria Helios din Piața Victoriei Timișoara. Curator sunt prof. dr. Daniela Constantin, președinta Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara, și conf. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședintele UAPT.

Conf. Gabriel Kelemen explică: ”Terra incognita! Opera plastică a Gloriei Gratti evocă și invocă fără doar și poate acel ceva subtil, diafan și tot o dată paradoxal, rondbos ferm ancorat în magma incandescentă, robust și arhetipal orchestrat. Pleiada de morfeme ceramice, obiecte arhaice din illo tempore, serie de entități obiect ceramice în smalț vetust, centrate în zona și arealul profund ancestral al ochiului pleoapă, fizic-metafizic omniprezent, omfalos luminic al oului primordial, receptacul obscur al policromiilor spectrale, glob de foc și concomitent abis licoros insondabil concav, al văz-duhului transparent.

Obiectele magnifice ale Gloriei Gratti trimit cu modestă fermitate, în spațiul de manevră transcendent, fiecare și dintr-u împreună alăturate, orchestrate compozițional desăvârșit, pe deplin matur elaborate ca și tehnică, astfel se remarcă cercul nimb, aripa fină ca o boare senină angelică, ce fac rând pe rând corp comun alături de crucea-pește-frunză în varii ipostaze plastice ce glisează subtil, asumat, în magma densă și misterică, în substanța onctuoasă a impenetrabilei esențe. Așadar obiectele idol, cu filiații paleo-antropice, cu trimiteri conexe ample, pe de o parte orientate spre artefactul neolitic, se evocă astfel simultan fuziunea conceptuală simbiotă și tangentă în același timp arsenalului metaforic neolitic, congruent și atent arondat artei de sorginte paleocreștină.

Expoziția LUMENICUM oferă astfel un câmp prospectiv matur, complex, original și irezistibil de facto prin interconexiunile tematice insolite ce se iscă elegant și discret la frontiera fertilă, prolifică și podigioasă, dintre obiect și concept, ambele aduse la perfecțiune.

Expoziția insuflă un aer trepidant și seducător prin ductul simbolic perfect calibrat și atent ancorat în arealul semnificațiilor, ce au ca și intransigenți protagoniști: lumina-ochi, alături de sideralele elementalii phsihopompe, ale diadelor armonice celeste heruvim-serafim, aripă-zbor, ca și ipostas sincopat luminic circular, astfel dualismul concav-convex, gol și plin, devin flux impetuos al binomului arhaic, teluric-uranian, adiacent creației ex nihilo, din apă, pământ și foc, cu toate la un locus incognita”, susține conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.

 

 

Comentarii

comentarii