Acasă Actualitate Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului: “L-am repus pe Reja ca paroh ca să...

Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului: “L-am repus pe Reja ca paroh ca să fie pace la Biled”

986
DISTRIBUIȚI

Lumină în scandalul politic de la biserica din Biled!

ÎPS, Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului a pus punct scandalului cu iz politic din biserica de la Biled. Corneanu a decis, miercuri, ca Radu Reja să rămână preot paroh la Biled. Iniţial, Mitropolia îl înlocuise pe acesta din funcţia de paroh şi-l numise pe preotul Marius Ruscu, un învăţăcel al lui Reja. Credincioşii au fost la un pas să pună lacătul pe biserică marţi, iar miercuri, cel puţin 15 oameni din Biled cu frica lui Dumnezeu au protestat în faţa Mitropoliei. Aceştia îl susţineau la unison pe preotul Reja şi au spus că nu pleacă acasă până nu vor avea în mână o hârtie semnată de înaltele feţe bisericeşti prin care Reja să fie renumit preot paroh. Credincioşii de la Biled spun că primarul democrat-liberal din localitate, Leontin Duţă, este omul care a agitat spiritele. Acesta a fost, la începutul săptămânii, la Mitropolia Banatului şi a încercat să-şi ridice în slăvi favoritul – preotul Marius Ruscu. A reuşit doar pe moment să-şi impună punctul de vedere…

Nu pot concepe înmormântările fără părintele Reja…
„L-am repus pe părintele Reja ca paroh pentru a fi pace la Biled. Nu aveam încotro. Sper ca de acum încolo să fie linişte, deşi la Biled sunt două tabere. Fiecare dintre ele a venit la mine pentru a-şi susţine preotul preferat. Iniţial am luat o decizie administrativă, când l-am numit pe preotul Ruscu paroh la Biled, asta pentru că în localitate se construieşte o nouă biserică. Ştiu că cealaltă parte nu va fi acum mulţumită de decizia mea”, a declarat, în exclusivitate pentru ZIUA de Vest, Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. Cei 15 susţinători ai preotului Reja s-au pus încă de dimineaţă la uşa Mitropoliei. Pentru a nu se crea confuzie la întâlnirea cu conducerea Mitropoliei Banatului, au fost primiţi doar doi dintre protestatari. Ceilalţi au aşteptat în faţa clădirii şi nu au conceput să plece acasă fără un răspuns pozitiv. „Nu plecăm acasă fără o hârtie în care preotul Reja să fie numit paroh. Eu personal nu pot concepe o înmormântare fără părintele Reja. Nu aş vrea ca slujba de pe ultimul meu drum să o ţină altcineva. Nu am însă nimic cu preotul Marius”, a spus Viorica Maţoi, una dintre credincioşii ce l-au susţinut pe proetul Reja.

Radu Reja învinge din nou

Oamenii s-au declarat fericiţi doar când au văzut o hârtie semnată de arhiepiscop şi contrasemnată de vicarul administrativ, preotul Ionel Popescu. Bucuria enoriaşilor a fost fără margini, chiar dacă la început  au avut dubii privind validitatea actului bisericesc. „Sperăm că e ultimul drum pe care îl mai facem la Mitropolie. S-a făcut dreptate. De acum încolo, sper să nu mai existe ură la Biled”, ne-a spus un alt protestatar. În ultimii doi ani, la biserica din Biled a fost mai mereu scandal. Preotul Reja a fost din nou foarte aproape să-şi piardă funcţia, nu cu mult timp în urmă, într-un mod la fel de ciudat. Atunci, spun enoriaşii care au strâns încă o dată rândurile pentru preotul lor, primarul Leontin Duţă voia să-l pună paroh pe un fin de-al său. Afacerea a picat în ultimul moment. Reja este preot paroh la Biled de exact 31 de ani. „M-am ataşat prea puternic de oameni şi ei de mine. Am fost mai bine de 30 de ani împreună şi mereu în biserica noastră a fost pace. Mulţumesc Mitropoliei că a făcut dreptate”, a comentat Radu Reja decizia de la Timişoara.

Comentarii

comentarii