Acasă Actualitate Luptă împotriva prafului!

Luptă împotriva prafului!

DISTRIBUIȚI

Zone vulnerabile la praf – Calea Aradului şi Şagului
Dacă ţi-ai spălat azi maşina, ai toate şansele ca mâine să fie plină de praf. Dacă ai pantofi de culoare albă, ei se transformă într-un gri murdar, într-un timp relativ scurt. Asta datorită prafului care este prezent în Timişoara şi pe care trebuie să-l suportăm zi de zi. La nivelul judeţului Timiş există o comisie care are drept scop să lupte împotriva prafului. S-a elaborat şi un program ce cuprinde o serie de măsuri care se vor lua pentru a scăpa Timişoara de praf.  „Este foarte necesar să ne mobilizăm. Să punem în aplicare aceste măsuri din program şi să facem alte acţiuni care pot merge la ţintă – reducerea prafului în Timişoara. Mă refer la acele particule PM 10 (n.r. – particule de praf în suspensie de 10 microni) când mă refer la praf. Începând de o săptămână, am şi trecut la aplicarea acestor măsuri din plan. Se înregistrează depăşiri la PM 10 în Timişoara. Zone vulnerabile – Calea Aradului şi Calea Şagului. În perioada de vară, pentru a limita aceste pulberi în suspensie, este important să ne mobilizăm”, a declarat Alina Căluşeru, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş. Vor începe acţiunile de control trafic împreună cu RAR  şi Garda Naţională de Mediu în ceea ce priveşte starea tehnică a autoturismelor care trebuie să fie corespunzătoare. De asemenea, se fac mai multe acţiuni, de la curăţatul străzilor – care, oricum, se făcea, la tot ce poate scăpa Timişoara de praf. Sunt măsuri pe termen lung – 5 ani – şi pe termen mediu.

Sunt peste 50 de parcări ecologice şi se mai fac
Prefectul Mircea Băcală a cerut ca poliţia rutieră să-i amendeze pe cei care vin cu maşinile pline de noroi în oraş. Problema va deveni mai complexă. În acest sens, se va transpune o directivă care introduce un nou indicator – PM 2,5 – 2,5 microni. Ţinând cont că în Timişoara e depăşită valoarea limită pentru indicatorul PM 10, cel mai probabil, vor fi probleme şi cu indicatorul PM 2,5, dar se iau toate măsurile pentru ca aceste depăşiri să devină istorie, indiferent de indicator. Prefectul s-a adresat directorului Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara – Vasile Ciupa – spunându-i că există multe spaţii verzi în cartiere şi oamenii parchează maşina pe ele, iar aceste spaţii verzi devin arături. Prefectul a spus că poate există posibilitatea ca pe acele spaţii verzi să se pună acele dale găurite pentru parcare, acolo unde este posibil.  „Avem realizate peste 50 de parcări ecologice. Am reuşit să rezolvăm parcare ecologică… rezultatele sunt favorabile. Anul acesta vom continua cu aproximativ 12 parcări, însă avem peste 120 de solicitări, de la diverse asociaţii de locatari. Vom continua din acest punct de vedere. Sunt situaţii unde cetăţenii nu sunt de acord cu parcările şi doresc zone verzi”, a spus Vasile Ciupa.

Spălătorii – la buza Timişoarei
Cei care participă la implementarea  Programului Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului la nivelul judeţului Timiş sunt reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş, Primăriei municipiului Timişoara, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Poliţiei Rutiere, Direcţiei de Sănătate Publică, Registrului Auto Român, Inspectoratul de Stat în Construcţii Timiş, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara şi reprezentanţii localităţilor din jurul Timişoarei. O altă propunere a prefectului a fost aceea de a încuraja spălătoriile auto să fie plasate la intrările în Timişoara. În acest fel maşinile ar intra curate pe cauciucuri în oraş. Vorba aia, când intri în casa cuiva nu intri plin de noroi..

Comentarii

comentarii