Acas─â Actualitate Lupta cu cancerul

Lupta cu cancerul

DISTRIBUIȚI

“Noi vom sprijini medicii ├«n campania de informare pe care ace┼čtia o vor desf─â┼čura sub coordonarea Ministerului S─ân─ât─â┼úii ├«n unit─â┼úile ┼čcolare din Timi┼č”, a declarat Sorin Ionescu (foto), director-adjunct al I┼×J Timi┼č.
To┼úi p─ârin┼úii din Timi┼čoara ┼či din Timi┼č cu feti┼úe cu v├órste cuprinse ├«ntre 10 –14 ani au posibilitatea de a le imuniza pe gratis ├«mpotriva cancerului de col uterin, maladie ce ucide anual cele mai mai multe femei, indiferent de v├órst─â. ┼×ocant este c─â ├«n Marea Britanie a fost descoperit─â recent o feti┼ú─â mai mic─â de 14 ani cu cancer de col uterin. Este o campanie total diferit─â fa┼ú─â de ceea ce s-a ├«ntamplat p├ón─â acum ┼či se va desf─â┼čura ├«n doi pa┼či: 1. ├«ntr-o prim─â etap─â ac┼úiunile vor viza informarea ┼či instruirea medicilor ┼či profesorilor. 2. ace┼čtia se vor ├«nt├ólni ulterior cu p─ârin┼úii, la ┼čcoal─â ┼či ├«n cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin ┼či despre vaccinarea ├«mpotriva virusului HPV. Este o abordare“door-to-door” ce presupune un dialog ┼či o comunicare direct─â ├«n interiorul triadei medic-profesor-p─ârinte.

“Cred ├«n aceast─â metod─â de preven┼úie a cancerului de col uterin!”

Inspectoratul ┼×colar Jude┼úean (ISJ) Timi┼č va sprijini Ministerul S─ân─ât─â┼úii ├«n aceast─â campanie. “Noi vom sprijini medicii ├«n campania de informare pe care ace┼čtia o vor desf─â┼čura sub coordonarea Ministerului S─ân─ât─â┼úii ├«n unit─â┼úile ┼čcolare din Timi┼č. Vom facilita accesul ├«n ┼čcoli, iar dirigin┼úii vor chema p─ârin┼úii la ├«nt├ólnirea cu cadrele medicale. Informa┼úiile vor fi diseminate de c─âtre personalul medical specializat”, a declarat Sorin Ionescu.
MS a schimbat target-ul urm─ârit pentru aceasta metod─â de preven┼úie. “Acum, viz─âm pentru imunizarea impotriva virusului HPV a elevelor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 10 ┼či 14 ani. S─â fim reali┼čti, grupul de vaccinare 9-11 ani, stabilit anul trecut, reprezint─â o exagerare de judecat─â pentru cultura ┼ú─ârii noastre ├«n ceea ce prive┼čte proximitatea fa┼ú─â de ├«nceperea vie┼úii sexuale.  ┼óin s─â precizez faptul c─â aceast─â campanie de informare nu va fi urmat─â obligatoriu ┼či de o campanie de vaccinare. Eu sper ca aceast─â campanie de informare s─â aib─â succes ┼či s─â reu┼čeasc─â s─â conving─â p─ârin┼úii de beneficiile vaccin─ârii anti HPV. Cred ├«n aceast─â metod─â de preven┼úie a cancerului de col uterin ┼či nu a┼č avea nicio rezerv─â s─â ├«mi vaccinez propria fiic─â”, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul S─ân─ât─â┼úii, la Conferin┼úa Na┼úional─â de Oncologie – “Cancerul – de la preven┼úie la palea┼úie”, miercuri, 17 iunie.
 
Mai mult de 3 milioane de femei vor fi testate

Campania de informare se desf─â┼čoar─â cub sloganul “Tu decizi pentru s─ân─âtatea fiicei tale. Informeaz─â-te!”, cu sprijinul Ministerului Educa┼úiei, Cercet─ârii ┼či Inov─ârii, cu sus┼úinerea Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, UNICEF ┼či a Fondului ONU pentru Popula┼úie ┼či este finan┼úat─â integral de c─âtre companiile produc─âtoare a vaccinurilor anti-HPV. ├Än 2008, 110.000 de eleve ├«ntre 9 ┼či 11 ani urmau s─â fie imunizate ├«mpotriva virusului responsabil de apari┼úia cancerului de col uterin prin programul de imunizare HPV. De┼či s-au contractat 330.000 de doze care nu au fost achitate p├ón─â ├«n prezent, au fost vaccinate doar 2.600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat. “Anul trecut campania de vaccinare nu a avut succes fiindc─â nu a fost mediatizat─â bine”, a spus Livius C├órstea, pre┼čedintele sindicatului Sanitas Timi┼č. “Anul trecut campania a fost demarat─â ├«n prip─â ┼či ├«n mare grab─â ┼či nu s-a pus accent pe  informare ┼či educare”, a subliniat Ionescu.
“Nimeni nu va fi ├«ncolonat la imunizare. Aceasta va fi derulat─â numai dac─â, statistic, ├«n urma evalu─ârii, reiese c─â minimum jum─âtate dintre p─ârin┼úi ├«n┼úeleg ┼či sunt dispu┼či s─â ├«┼či vaccineze copiii”, a completat Bazac.
O veste bun─â pentru rom├óncele de v├órsta a doua. ├Äncep├ónd cu 2009, vor fi demarate, ├«n premier─â, dou─â programe de screening pentru depistarea precoce at├ót a cancerului mamar, c├ót ┼či a cancerului de col uterin.
Astfel, toate timi┼čorencele ┼či timi┼čencele cu v├órsta de peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii ├«n spitale ┼či ├«n unit─â┼úi mobile. La nivel na┼úional, vor fi testate mai mult de 3 milioane de femei. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babe┼č-Papanicolau.

Comentarii

comentarii