Acasă Actualitate Lupta cu cancerul

Lupta cu cancerul

DISTRIBUIȚI

“Noi vom sprijini medicii în campania de informare pe care aceştia o vor desfăşura sub coordonarea Ministerului Sănătăţii în unităţile şcolare din Timiş”, a declarat Sorin Ionescu (foto), director-adjunct al IŞJ Timiş.
Toţi părinţii din Timişoara şi din Timiş cu fetiţe cu vârste cuprinse între 10 –14 ani au posibilitatea de a le imuniza pe gratis împotriva cancerului de col uterin, maladie ce ucide anual cele mai mai multe femei, indiferent de vârstă. Şocant este că în Marea Britanie a fost descoperită recent o fetiţă mai mică de 14 ani cu cancer de col uterin. Este o campanie total diferită faţă de ceea ce s-a întamplat până acum şi se va desfăşura în doi paşi: 1. într-o primă etapă acţiunile vor viza informarea şi instruirea medicilor şi profesorilor. 2. aceştia se vor întâlni ulterior cu părinţii, la şcoală şi în cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva virusului HPV. Este o abordare“door-to-door” ce presupune un dialog şi o comunicare directă în interiorul triadei medic-profesor-părinte.

“Cred în această metodă de prevenţie a cancerului de col uterin!”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş va sprijini Ministerul Sănătăţii în această campanie. “Noi vom sprijini medicii în campania de informare pe care aceştia o vor desfăşura sub coordonarea Ministerului Sănătăţii în unităţile şcolare din Timiş. Vom facilita accesul în şcoli, iar diriginţii vor chema părinţii la întâlnirea cu cadrele medicale. Informaţiile vor fi diseminate de către personalul medical specializat”, a declarat Sorin Ionescu.
MS a schimbat target-ul urmărit pentru aceasta metodă de prevenţie. “Acum, vizăm pentru imunizarea impotriva virusului HPV a elevelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani. Să fim realişti, grupul de vaccinare 9-11 ani, stabilit anul trecut, reprezintă o exagerare de judecată pentru cultura ţării noastre în ceea ce priveşte proximitatea faţă de începerea vieţii sexuale.  Ţin să precizez faptul că această campanie de informare nu va fi urmată obligatoriu şi de o campanie de vaccinare. Eu sper ca această campanie de informare să aibă succes şi să reuşească să convingă părinţii de beneficiile vaccinării anti HPV. Cred în această metodă de prevenţie a cancerului de col uterin şi nu aş avea nicio rezervă să îmi vaccinez propria fiică”, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, la Conferinţa Naţională de Oncologie – “Cancerul – de la prevenţie la paleaţie”, miercuri, 17 iunie.
 
Mai mult de 3 milioane de femei vor fi testate

Campania de informare se desfăşoară cub sloganul “Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!”, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi a Fondului ONU pentru Populaţie şi este finanţată integral de către companiile producătoare a vaccinurilor anti-HPV. În 2008, 110.000 de eleve între 9 şi 11 ani urmau să fie imunizate împotriva virusului responsabil de apariţia cancerului de col uterin prin programul de imunizare HPV. Deşi s-au contractat 330.000 de doze care nu au fost achitate până în prezent, au fost vaccinate doar 2.600 de eleve, circa 2% din totalul grupului vizat. “Anul trecut campania de vaccinare nu a avut succes fiindcă nu a fost mediatizată bine”, a spus Livius Cârstea, preşedintele sindicatului Sanitas Timiş. “Anul trecut campania a fost demarată în pripă şi în mare grabă şi nu s-a pus accent pe  informare şi educare”, a subliniat Ionescu.
“Nimeni nu va fi încolonat la imunizare. Aceasta va fi derulată numai dacă, statistic, în urma evaluării, reiese că minimum jumătate dintre părinţi înţeleg şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii”, a completat Bazac.
O veste bună pentru româncele de vârsta a doua. Începând cu 2009, vor fi demarate, în premieră, două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a cancerului de col uterin.
Astfel, toate timişorencele şi timişencele cu vârsta de peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitale şi în unităţi mobile. La nivel naţional, vor fi testate mai mult de 3 milioane de femei. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau.

Comentarii

comentarii