Acasă Economic Lupta dintre fermieri și apicultori, privind utilizarea neonicotinoidelor. Decizia Ministerului Agriculturii

Lupta dintre fermieri și apicultori, privind utilizarea neonicotinoidelor. Decizia Ministerului Agriculturii

903
DISTRIBUIȚI

Conflictul dintre fermieri și crescătorii de albine, în ceea ce privește utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de floarea soarelui și porumb, s-a agravat, iar conflictul se intensifică de la an la an.

”Ministerul Agriculturii a autorizat folosirea imidaclopridului pentru tratarea semințelor de porumb. Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Emil Dumitru.

Autorizarea acoperă perioada 20 ianuarie – 1 mai 2020, este pentru produsul Nuprid AL 600 FS (600 g/litru imidacloprid) și se acordă doar pentru zonele puternic afectate de Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.

Tratamentul poate fi efectuat doar de prestatorii autorizați. Aceștia sunt obligați să țină evidență loturilor semănate cu sămânța tratată, cantitatea de produs utilizată și a seminței tratată dar nesemănata. Este interzisă crearea de stocuri de sămânța tratată după 1 mai.

Fermierii vor primi plăcute inscripționate cu “sămânța tratată cu neonicotinoide”… Între timp, dezbaterea în spațiul public pe acest subiect a atins cote paroxistice. S-au proferat injurii și chiar și amenințări cu moarte”, atenționează Profitul Agricol www.agrinet.ro.

 „Mi se pare o mare greșeală cum este abordată această problemă: două tabere, apicultori și fermieri. Doar aparțineți aceleiași branșe, a făuritorilor de hrană, vorba lui Petre Daea. Fără o protecție corespunzătoare a culturilor de floarea soarelui și de porumb, toți vor pierde”, atenționează Emil Georgescu, de la INCDA Fundulea, citat de Profitul Agricol.

Comentarii

comentarii