Acasă Actualitate Lupta pentru Cheile Nerei – Beușnița. O nouă rundă!

Lupta pentru Cheile Nerei – Beușnița. O nouă rundă!

DISTRIBUIȚI

Joi 26 ianuarie, Grupul Ecologic Nera din Caraș Severin a desfășurat o nouă rundă în tentativă de a aduce parcul național Cheile Nerei – Beușnița la nivelul ariilor naturale protejate europene.

Evenimentul a avut loc la căminul cultural din Ciclova Română. Au participat și reprezentanți ai WWF România. Subiectul în dezbatere a fost revizuirea planului de management al parcului national Cheile Nerei.

De ultimul plan de management elaborat în 2016 de specialiști de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara aproape s-a ales praful în urma supunerii lui la aprobare de către specialiștii din Romsilva și Ministerul Mediului. În parcurile naționale și naturale protecţia naturii se face după “regulile” ROMSILVA.

Este greu de crezut că noua formă a planului de management va avea altă soartă, poate numai dacă Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură MARIN DRĂCEA va face concesiile în raport cu normele europene ale unui plan de management dorite de Romsilva și Ministerul Mediului, avându-se în vedere că de data aceasta planul se elaborează ”în familie”. Vom vedea – este mesajul reprezentanților GEC Nera.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și partenerii WWF România și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea au cerut un drept la replică pentru acest articol:

”Întâlnirea de la Ciclova Română a fost organizată de echipa proiectului de revizuire a planului de management pentru Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița şi ariile naturale de interes comunitar şi național suprapuse, nu de GEC Nera. A fost anunțată prin afișe plasate în satele aferente Comunei Ciclova Română, Socolari și Ilidia și prin postare pe pagina de Facebook a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. Scopul sesiunii a fost de a oferi comunității locale detalii despre proiect și de a afla de la cei prezenți problemele, necesitățile și dorințele în raport cu aria protejată.

Conform listei de prezență, niciun reprezentant al GEC Nera nu a fost prezent în sală la Ciclova Română. Aceasta a fost cea de-a 6-a întâlnire de acest tip organizată de cei trei parteneri și va mai fi urmată de altele întâlniri, în alte comunități de pe raza parcului. Asociația GEC Nera va fi invitată oficial la sesiunea de comunicare și informare a comunității locale din Oravița, unde este sediul acestei organizații. Sperăm să se dea curs invitației, pentru a avea ocazia unui dialog civilizat, fără acuze neîntemeiate”, Raluca Peternel, manager proiect.

 

Comentarii

comentarii