Acasă Eveniment Lux şi ruină în învăţământul timişean…

Lux şi ruină în învăţământul timişean…

DISTRIBUIȚI

De trei lei aviz sanitar, la grădiniţa din Cadăr

O unitate şcolară din Timiş care stă să se dărâme a primit avizul sanitar al DSP. Grădiniţa din localitatea Cadăr are, conform rapoartelor Inspectoratului Şcolar Timiş, aviz sanitar de funcţionare. La fel se întâmplă şi cu şcolile învecinate din Tormac şi Şipet. O învăţătoare rupe tăcerea şi dezvăluie cum au fost strânşi bani pentru brânza ce trebuia să ajungă la domnii de la Timişoara. Brânza se pare că a fost dată pentru ca „Sanepidul” să nu mai vină în control. Educatoarea de la grădiniţa din Cadăr susţine că acum, condiţile în care învaţă micuţii aici sunt total improprii. Grădiniţa urmează să fie mutată în perioada următoare într-o sală a căminului cultural din Cadăr, prea mică pentru preşcolarii din Cadăr.

Brânză la Sanepid

Directoarea şcolilor din Şipet şi Tormac, dar şi a grădiniţei din Cadăr, nu a acceptat o discuţie înregistrată pe această temă. Ea a zâmbit totuşi şi a negat vehement faptul că s-au strâns bani pentru avizele sanitare. Ibolya Pereş susţine însă că toate unităţile pe care le conduce sunt în regulă. „Nu se mai recunoaşte nimic acum. Dar în urmă cu trei săptămâni s-au strâns bani de la toţi dascălii din Şipet şi împrejurimi pentru Sanepid. Este o practică curentă la noi. De această dată am dat câte 3 lei. A venit doamna coordonatoare şi ne-a cerut aceşti bani pentru a cumpăra brânza care urma să meargă la Sanepid pentru ca totul să fie în regulă”, ne-a spus Emilia Bordânc, învăţătoare la şcoala din Şipet. Situaţia aici este una extrem de ciudată. Elevii îşi fac nevoile pe unde pot după ce WC-urile şcolii s-au înfundat.

Promisiuni electorale neonorate

Educatoarea de la grădiniţa din Cadăr a refuzat iniţial să vorbească cu noi. A acceptat într-un final, spune ea, pentru binele preşcolarilor. Clădirea în care învaţă micuţii are zidurile sparte, multe geamuri nu există şi tavanul pare să se dărâme. „Domnul primar a promis că se vor face renovări la grădinţa noastră, chiar în campania electorală. A promis renovări şi pentru şcoală, dar aceasta s-a desfiinţat. Era vorba despre un fond Sapard din câte ştiu. Nu s-a făcut nimic, doar ceva la acoperiş. Nu-mi convine să fim mutaţi la Căminul Cultural, sala e prea mică, copiii au nevoie de spaţiu. Nici părinţii  nu vor acest lucru. Dar şi aici, clădirea este în stare avansată de degradare. Nu se mai pot face ore dacă nu se investeşte în ea”, ne-a spus educatoarea de la grădiniţa din Cadăr. Aici funcţiona şi o şcoală cu clasele I-IV. Ea a fost desfiinţată în urmă cu doi ani. Primarul de Tormac, Aurică Băran, poate cel mai controversat edil din vestul ţării, a declarat că nu au existat nici un fel de bani europeni pentru şcoala şi grădiniţa din Cadăr. Acesta se laudă însă cu o altă investiţie în învăţământ. Finalizată exclusiv din banii consiliului local. Este vorba despre grădiniţa din Tormac, comuna de care aparţin Şipetul şi Cadărul.

Prinţi şi cerşetori…

La Tormac s-a construit, recent, poate cea mai modernă grădiniţă rurală din vestul ţării. Preşcolarii de aici beneficiază de condiţii pe care colegii lor de la Cadăr nici măcar nu le pot visa. Grădiniţa are grupe de copii maghiare şi române. Primarul Aurică Băran a spus că pentru acea investiţie s-au cheltuit în jur de 400.000 de euro, dar totul a meritat. „Şcolile din Şipet şi Tormac, dar şi grădiniţa din Cadăr apar la noi ca având aviz sanitar de funcţionare. Unde acest aviz nu există, anul şcolar a început pe răspunderea directorilor”, susţine Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş. La Direcţia de Sănătate Publică, situaţia de la Tormac este aparent foarte clară. „La Cadăr s-a desfiinţat şcoala, iar grădiniţa urmează să primească clădire nouă. Au primit program de conformare. Au un termen până la care se vor conforma. Grădiniţa funcţiona într-o clădire foarte veche şi nu-i puteam da afară”, spune Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.
 

Comentarii

comentarii