Acasă Actualitate Maestrul Ștefan Popa Popa’s a deschis Salonul Internațional de Caricatură de Presă...

Maestrul Ștefan Popa Popa’s a deschis Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice cu salve de tun, în prezența Gărzii Imperiale Eugeniu de Savoya

1433
DISTRIBUIȚI

Chiar în data de 18 octombrie 2019, la 303 de ani de când Timișoara a fost eliberată de Eugeniu de Savoya de sub ocupația turcească, maestrul Ștefan Popa Popa’s a deschis Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice cu salve de tun, în prezența Gărzii Imperiale Eugeniu de Savoya, și a sute de timișoreni și a altor 300 de artiști invitați din 70 de țări de pe toate continentele.

Ampla manifestare aflată la a șaptea ediție s-a bucurat de un interes foarte mare din partea timișorenilor. Ei au ținut să fie prezenți într-un număr cât mai mare la Bastionul Theresia, alături de reprezentanții autorităților județene, în frunte cu Călin Dobra, președintele CJT, și a ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

Programul salonului a început, vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16,00, cu deschiderea Muzeului Popa’s, în noua sa formă, iar la ora 16.30 a avut loc deschiderea Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice.

Dintre oamenii de cultură veniți din țară îi amintim pe Tudor Gheorghe, Dorel Vișan, Helmuth Duckadam și Elisabeta Lipă, Mihai Tatulici, dar și pe Antonio Calderon de Jesus, critic de artă din Spania, președintele juriului, împreună cu Tomas Gallego, tot din Spania.

Programul manifestărilor a cuprins și festivitatea de premiere a marilor artiști, dar și realizarea de caricaturi live tuturor participanților executate de artiștii prezenți, dar și de elevii școlii de caricatură.

Ștefan Popa Popa’s a spus cu acest prilej: ”Vreau să anunț că tot ceea ce vom face din 2020 cu Salonul internațional de caricatură, unde se află cei mai buni caricaturiști din 70 de țări de pe toate continentele, va îmbogăți sărbătoarea pe care Timișoara o va îmbrăca în 2021 de Capitată Europeană a Culturii.

Noi cu acest salon vom rămâne o capitală mondială, fiindcă avem artiști din toată lumea. Așadar și noi ne vom aduce aportul a ceea ce înseamnă Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană și nu numai de capitală europeană, ci chiar mondială, așa cum merită orașul nostru”

Mihai Tatulici a declarat: ”Sunt pentru a doua oară la această mare manifestare patronată de Ștefan Popa Popas și, de fiecare dată, mă gândesc ce baftă are Timișoara să mai adauge la statura sa occidentală încă un atu. Ștefan este o anomalie, un accident genetic…! De ce? Noi trăim de mulți ani în regatul mediocrității, iar Ștefan s-a rupt de acest regat. Regina noastră este mediocritatea, de regulă patentată și susținută de multe instituții. În această lume mediocră unde valorile se descurcă greu sau deloc, Ștefan Popa Popas a reușit. Nu știu cum. L-a ajutat Consiliul Județean Timiș, Mitropolia Banatului, nu știu, dar a reușit”.

Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș: ”Domnule ambasador cultural al județului Timiș, Ștefan Popa Popa’s, dragi invitați, stau lângă un om foarte valoros pentru județul Timiș, care a reușit să facă tot ceea ce se întâmplă azi, la Timișoara, prin Salonul internațional de caricatură, aflat la ediția a șaptea. Ștefan este un om  care merită tot respectul, care a dat startul unuia dintre cele mai mari proiecte culturale. E valoros ceea ce facem acum, e important anul 2021, dar cel mai important este ceea ce va rămâne după 2021. Așa cum salonul de caricatură a ajuns la cea de-a șaptea ediție, sunt convins că suntem la început și doresc să ajungem la cel puțin a 50 a ediție”.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului: ”Toţi cei care aţi văzut lucrările maestrului și fratelui Ștefan ați observat că sunt creații așternute pe hârtie. Dumnezeu l-a făcut pe om din țărână, iar fratele Ștefan îl face cu creionul. Chiar dacă el desenează chipuri umane, chiar dacă pipăind lucrarea simț că nu are sânge, simț că are viață. Ceea ce îl inspiră pe fratele Ștefan curge în esența creației sale. Dumnezeu i-a îngăduit o dată, a tras perdeaua la o parte să îi arate cum îi face Dumnezeu pe oameni. Fratele Ștefan a învățat să facă chipul omului furând un pic de meserie de la Dumnezeu”.

În continuare, într-un gest emoționant și surprinzător, ÎPSS a propus întregii audiențe să se ridice în picioare și să aplaude, pentru a transmite un mesaj către întreaga Spanie: cel de unitate, să nu se rupă în mai multe regiuni.

”Să ne ridicăm și să manifestăm într-un mod civilizat, aplaudându-i pe cei doi artiști din Spania și să le transmitem că suntem alături de ei și că dorim ca Spania să rămână o țară unită. Pentru unitatea Spaniei, vă rog să aplaudați”, i-a îndemnat ÎPSS Ioan, pe cei prezenți, vineri 18 octombrie, la Timișoara.

Astfel, Timișoara este pentru câteva zile capitala artei vizuale satirice și a caricaturii, în perioada 18 – 20 octombrie 2019.

Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Fundația Popas, Consiliul Județean Timiș și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice.

Peste 300 de artiști din 70 de țări își expun o parte din lucrări, în Bastionul Theresia, de pe strada Martin Luther, nr. 4 din Timișoara.

Printre artiștii internaționali, invitați ai maestrului Ștefan Popa Popas, cel mai rapid caricaturist din lume și inițiatorul evenimentului prezenți la Timișoara, se numără Antonio Calderon – Spania, Tomas Gallego – Spania, Rudy Gheysens – Belgia, Jean Plantu – Franța, Grigori și Ilya Katz – Israel, Constantin Ciosu și Mihai Pînzau – România sau Jugoslav Vlahovici – Serbia.

La ediția de anul acesta a salonului sunt prezenți artiști de pe șase continente.

Comentarii

comentarii