Acasă Actualitate Mafia gulerelor albe, din Timiş

Mafia gulerelor albe, din Timiş

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai mari reţele de corupţie din judeţul Timiş, din care face parte o filieră amplă de gulere albe  (medici şi funcţionari din primării), se ocupă de falsificarea dosarelor de persoană cu handicap şi pentru obţinerea venitului minim garantat. Datorită lipsei de vigilenţă a autorităţilor, s-a ajuns, în acest moment, să nu mai existe nicio precauţie, iar indivizii declaraţi orbi să conducă autoturisme sau unii patroni cu afaceri de milioane să se declare săraci lipiţi şi să ceară venitul minim garantat, iar primarii să le acorde, fără nicio problemă.

Aberant

În unele localităţi din Timiş, s-a ajuns la aberanta situaţie încât handicapaţii să fie într-un procent dublu decât normal, de 3% din populaţie. Cei mai mulţi se află la Ohaba Lungă (6,07%) din total, Fârdea, cu 5,96%, Racoviţa, cu 5,81%, (unde oamenii cu handicap seamănă, ară sau sunt pe tractor), Bethausen, cu 5,06% şi Gătaia, cu 4,69%. Timişul depăşeşte cu mult media pe ţară, aici sunt 19.108 persoane cu handicap.  “Ceea ce este mai cumplit este faptul că aceiaşi medici acordă aceste diagnostice de handicap. Există un grup de medici, se pare că există o filieră de indivizi care se ocupă de întocmirea dosarelor. Partea proastă este că nu prea avem pârghii să dăm amenzi, ci numai să sistăm dosare”, a spus Cornelia Corescu (foto), inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, joi, 17 iunie.

Anomalii

La Buziaş, din 250 de persoane înscrise cu dosar, 150 erau trecute cu handicap vizual, nu puteau vedea, iar unele au fost prinse circulând cu maşina. Inspectorii ITM Timiş au descoperit anomalii de genul patron care primea venitul minim garantat, tatăl, aflat în concediu de paternitate, lucra la negru în altă slujbă, iar mama fără serviciu stă acasă să îşi crească micuţul. Numai miercuri, 16 iunie, au fost verificate 12 peroane cu dosar de handica în Buziaş şi comisia a dispus sistarea a jumătate din dosare. Alt aspect ciudat este faptul că, în zona Buziaşului, majoritatea au handicap vizual. Din echipa de control fac parte un inspector de la ITM Timiş, un medic din cadrul comisiei de acreditare, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi unul de la Direcţia de Asistenţă Socială Timiş. Până acum, inspectorii au controlat 34 de primării din cele 99, dar vor fi “călcate” toate primăriile din Timiş. Au fost verificate 861 de dosare şi au fost date amenzi în valoare de 5.000 de lei, plus două avertismente şi au fost sistate de la plată 175 de dosare şi s-a dispus recuperarea sumelor acordate necuvenit. Pentru fiecare caz în parte se va întocmi raportul de control, prin care se va evidenţia concordanţa dintre actele medicale ce au stat la baza eliberării certificatului de handicap şi starea reală a persoanei; concordanţa dintre ancheta socială şi situaţia reală şi recomandarea echipei de control de a se reevalua cazul sau nu.

Comentarii

comentarii