Acasă Actualitate Mai dă sau nu municipalitatea ajutoare pentru încălzire?

Mai dă sau nu municipalitatea ajutoare pentru încălzire?

DISTRIBUIȚI

Subiectul majorării preţului de facturare a gigacaloriei la Timişoara revine în scenă. Reamintim că, în această vară, consilierii municipali ai Timişoarei au aprobat majorarea preţului de facturare a gigacaloriei cu 15%, crescând, cu acelaşi procent, şi ajutorul acordat pentru încălzire de către municipalitate familiilor cu venituri mici. Prefectul de Timiş Mircea Băcală nu a fost de acord cu majorarea, învocând faptul că nu există un acord al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) pentru creşterea preţului de facturare către timişoreni a energiei termice. Mai mult, din neatenţie sau din nepăsare, prefectul a atacat hotărârea în integralitate, deci şi grila de acordare a ajutoarelor, astfel că nu mai există un cadru legal pentru ca familiile nevoiaşe să fie asistate de municipalitate la plata facturii pentru energie termică. Termenul de judecată pentru atacul formulat de prefect era, iniţial, fixat pentru ianuarie 2010, însă a fost devansat pentru 21 octombrie 2009. Furnizarea energiei termice în sistem centralizat a început însă la Timişoara, iar ajutoarele sunt blocate. „Nu aveam nevoie de acordul ANRSC pentru majorarea preţului de facturare a energiei termice”, spune viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu, prezentând o adresă primită tocmai de la ANRSC, care îi atestă spusele.

Mii de familii, rămase fără sprijin

Preţul de producţie a energiei termice fixat pentru Colterm este de 288 de lei/Gcal, iar preţul de facturare către populaţie este de 162 de lei. Diferenţa de preţ între cele două preţuri este acoperită de subvenţii acordate de stat şi municipalitate. În plus, familiile cu un venit mai mic de 650 de lei/cap de membru primeau, până acum, de la stat, ajutoare suplimentare pentru încălzire. Plafonul de 650 de lei a fost modificat însă, printr-o ordonanţă guvernamentală de urgenţă, fiind redus la 425 de lei/cap de membru de familie. Astfel, aproximativ 4.000 de familii timişorene rămân din această iarnă fără ajutorul suplimentar de la guvern. În plus, ajutoarele acordate de municipalitate, blocate în prezent de atacul prefectului, văduvesc, în prezent, aproximativ 15.000 de familii de sprijinul financiar.

„Vom încerca deblocarea ajutoarelor sociale”

Viceprimarul Sorin Grindeanu susţine că situaţia este gravă, mai ales prin prisma faptului că cei afectaţi sunt chiar oamenii cei mai necăjiţi, mulţii riscând să ajungă în situaţia de a nu-şi putea achita cheltuielile de întreţinere. Grindeanu declară că doreşte să poarte cât mai curând o discuţie cu liderii grupurilor politice din Consiliul Local Timişoara, pentru a găsi o soluţie de a debloca situaţia. „Voi discuta cu domnul Jichici, de la PNL, cu domnul Orza, de la PNŢCD şi, dacă e posibil, şi cu domnul Ovidiu Ciuhandu, de la PD-L, pentru a găsi o formulă de deblocare a ajutoarelor sociale”, spune Grindeanu, explicând că principala problemă care se ridică este evaluarea fondurilor disponibile la buget pentru acordarea ajutoarelor. De abia ulterior se va vedea dacă sprijinul financiar va rămâne la nivelul de până acum sau va fi majorat. Cert este că, până în 21 octombrie, când se judecă atacul formulat de prefect, nu poate fi vorba de o altă hotărâre de consiliu pe tema ajutoarelor sociale, deoarece şi acestea fac subiectul atacului în contencios-administrativ.

Comentarii

comentarii