Acasă Actualitate Mai mulţi şomeri-bărbaţi, decât şomeri-femei, în Timiş

Mai mulţi şomeri-bărbaţi, decât şomeri-femei, în Timiş

321
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul lunii ianuarie
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş avea înregistraţi 11.281 de şomeri, la sfârşitul lunii ianuarie. Dintre aceştia, 5.145 erau femei (3,37%), iar 6.136 erau bărbaţi (3,41%). Rata şomajului a scăzut la 3,39%, cea mai mică din ţară, după judeţul Ilfov. Cei mai puţini şomeri aveau vârste curinse între 25 –29 de ani (8,6%), iar cei mai mulţi aveau vârste cuprinse între 40 –49 de ani (26,75%). Un număr însemnat de timişeni aveau vârste de peste 55 de ani (1.641 -14,55%). În Timişoara, erau 6.482 de şomeri, în Lugoj, 1.303, în Făget, 542, în Sânnicolau Mare, 1.068, în Jimbolia, 737 şi în Deta, 743. În luna ianuarie, la nivelul judeţului Timiş, au fost înregistrate  2.682 locuri de muncă: pentru studii superioare au fost 168, pentru studii medii 404, iar pentru muncitori 2.110. Locurile de muncă au provenit din sectorul de stat (97), iar din cel privat 2.585.

Stimul financiar pentru angajatori

Conform legii, AJOFM Timiş îi stimulează pe angajatori pentru încadrarea în muncă a şomerilor prin: subvenţionarea locurilor de muncă; acordarea de credite în condiţii avantajoase, în vederea creării de noi locuri de muncă; acordarea unor facilităţi. De asemenea, se pot acorda subvenţii, la solicitarea autorităţilor publice locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor în vigoare privind achiziţiile publice, pe o
perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată, din rândul şomerilor, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni.

Subvenţii pentru patronii care angajează absolvenţi

Cuantumul lunar al subvenţiei acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul şomerilor este: în perioada 1 aprilie – 31 octombrie, 70% din salariul de baza minim brut pe ţară; în perioada 1 noiembrie – 31 martie, un salariu minim brut pe ţară, la care se adaugă contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajatori. Angajatorii care încadreaza în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent: 1 salariu de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 1,2 salarii de baza minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrarii în muncă, pentru absolventii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 1,5 salarii de baza minime brute pe ţară pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Comentarii

comentarii