Acasă Economic Mai multe companii mari din zonele industriale Arad și Curtici se închid...

Mai multe companii mari din zonele industriale Arad și Curtici se închid sau mută liniile de producție în Ungaria ori Macedonia. Peste 5.000 de angajați vor fi concediați

5078
DISTRIBUIȚI

Mai multe companii mari din zonele industriale (Arad și Curtici), precum Rosko Textil, își închid porțile sau își mută liniile de producție în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajați urmând să fie disponibilizați.

Rosko Textil, printre cei mai mari producători de lenjerie intimă de pe piața locală, cu peste 1.000 de angajați, este denumirea anterioară a actualei Hanes Global Supply Chain Romania, parte a grupului multinațional american Hanes Brands, în 2017 cu afaceri de 203,7 milioane lei și un profit net de 7,3 milioane lei. Reprezentanții Rosko Textil nu au putut fi contactați pentru detalii.

Printre cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale sunt lipsa forței de muncă, costurile tot mai mari de producție (inclusiv cele cu salariile, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă prețul energiei, majorat cu 40% în ultimii doi ani), infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajați de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste), lipsa de sprijin din partea autorităților (se cunoaște problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înțeleagă între ele asupra orelor la care își duc angajații la lucru), chiriile mari sau lipsa altor alte elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice, transmite newsar.ro.

Și producătorul de pantofi Rieker, cu sediul în Elveția, închide fabrica din România, de la Lugoj, angajații urmând să fie trimiși în șomaj luna viitoare.

De asemenea, Nestlé închide, după 18 ani, fabrica din Timișoara.

În 2017 s-au retras companiile Alison Hayes, Constantia Flexible, Kostmann.

Sursa: Profit.ro

Comentarii

comentarii